Hrustovačka pećina kod Sanskog Mosta uskoro pod svjetlom

Projekat osvjetljenja Hrustovačke pećine, koja je udaljena desetak kilometara od Sanskog Mosta, pokrenut je ovih dana, a danas su na tom lokalitetu boravili predstavnici njemačke kompanije “Cave lighting” iz grada Herborna.

Radi se o poznatoj firmi koja se bavi elektrifikacijom pećina širom svijeta, a ovom prilikom eksperimentalno su osvijetlili pojedine dijelove ove poznate spilje.

“Ovo je zaista prekrasna pećina i moram reći kako sam impresioniran njenom unutrašnjošću te ljepotom i bogatstvom pećinskih ukrasa. Zaista je šteta imati ovakav dragulj neiskorišten”, rekao je predstavnik njemačke firme Aleksandar Čarapko.

Prema riječima predsjednika mjesne zajednice Hrustovo Ilijaza Mehmedovića, radi se o projektu koji nastoje provesti uz pomoć lokalnih vlasti. On je dodao kako će ova njemačka firma uraditi projektni plan i predračun svih potrebnih radova i da će se nakon toga pokušati obezbijediti neophodna sredstva za realizaciju pomenutog projekta.

“Prirodne ljepote kojima obiluje Sanski Most želimo učiniti pristupačnim svim turistima koji posjećuju naš grad, a Hrustovačka pećina je svakako biser turističke ponude”, istakao je Mehmedović.

U proteklom periodu uređena su parkirališta i prilazni putevi do ovog lokaliteta, u šta su uložena značajna sredstva. Pećina u selu Hrustovo proglašena je spomenikom prirode i pod zaštitom je države Bosne i Hercegovine.