“Hrvat” Halkić: Pa i reis je čestitao Božić, zašto ne bismo mi?

ddasd
Razim Halkić (SDP BiH), predsjedavajući Skupštine Unskosanske županije, smatra da su nepotrebna negodovanja koja stižu iz Bužima zbog bilborda kojim su on i premijer USŽ Mustafa Ružnić građanima čestitali Božić, te ističe da je čestitku povodom tog katoličkog blčagdana uputio i reis-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

O bilbordu se prethodno na društvenim mrežama oglasio općinski načelnik Mersudin Nanić, koji je naveo da će biti uklonjen, jer je, kako je naveo, “doživljen kao provokacija i uvredljivog je karaktera za Bužimljane”.

Halkić navodi da je iznenađen reakcijama iz Bužima, čiji dobar dio građana, naglasio je, živi u zapadnoj Europi.

Nisam uopće očekivao ovakvu reakciju. Nije to dobar način pokazivanja multietične Bosne i Hercegovine”, rekao je Halkić u izjavi za “Nezavisne novine”.

Istaknuo je da su on i Ružnić na ovaj način čestitali Božić i Novu godinu građanima BiH koji proputuju kroz tamošnje ceste.

Osam općina ima i osam općina je dobilo jednoobrazan bilbord za svaki praznik, uključujući Bajram, Božić, Novu godinu. I nikad nije bilo problema. Pa reis je čestitao Božić kardinalu Vinku Puljiću i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti”, rekao je Halkić.

Halkić se, inače, nakon što je na prošlim izborima izabran u Skupštinu USŽ izjasnio kao Hrvat, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. On i Anel Šahinović bili su kandidati za Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH. Na kraju je izabran Šahinović.

 

U općini Bužim, prema posljednjem popisu stanovništva živi ukupno 8 Hrvata.