Čović: Hrvati u BiH su opstali tamo gdje su imali institucije Herceg-Bosne

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je da su Hrvati u BiH opstali i zadržali ravnopravan status samo tamo gdje su funkcionirale institucije Herceg-Bosne.

"Za ona područja gdje nismo mogli organizirati ovaj sustav, imali smo progone, izgnanstva i težak povratak, i danas su ta područja prazna i oslobođena djelovanja hrvatskog nacionalnog interesa“, rekao je Čović na IV. Saboru Hrvatske zajednice Herceg-Bosne održanom u Mostaru.

"Prevrijedno ime"

Kazao je kako treba ojačati sve hrvatske institucije u BiH kako bi se uspjelo očuvati hrvatski narod. 

"Trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg-Bosna. Ono što smo napravili od 2003. do danas, kada je u pitanju Hrvatski narodni sabor, okupili smo sve političke subjekte u BiH koji imaju bilo kakav legitimitet od općinske, županijske, entitetske razine i danas činimo jednu veliku obitelj u zajedništvu HNS-a“, poručio je Čović, piše Index.hr.

Za predsjednika Sabora HZHB-a izabran je dr. Antonio Sesar, a nazočilo mu je 90 izaslanika, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici Katoličke crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, gospodarstvenika i drugih uglednika. 

Vodeći hrvatski dužnosnici utemeljili su Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu (HZHB) 18. studenog 1991. u Grudama, istoga dana kada je pao Vukovar, kako bi se obranili od predstojeće srpske agresije u toj zemlji. HZHB je prerasla u Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu kao dio Vance Owenovog plana za preustroj BiH i završetak rata u toj zemlji. Herceg-Bosna je postala sastavni dio današnjeg entiteta Federacije BiH 1994., potpisivanjem Washingtonskog sporazuma o zaustavljanju rata između Hrvata i Bošnjaka. 

Šestorica njezinih dužnosnika osuđeni su pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima tijekom rata u sklopu udruženog zločinačkog pothvata.