Hrvatska: Danas središnja proslava 25. obljetnice “Oluje”

Hrvatska
Budnicom ulicama Knina danas počinje središnji dan proslave 25. obljetnice Vojno-redarstvene akcije “Oluja” kojom je Republika Hrvatska cjelokupan teritorij vratila pod administrativno-političku kontrolu preuzevši taj dio teritorija od tadašnje Republike Srpske Krajine.

 

Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske započinje program sviranjem budnice na kninskim ulicama, potom slijedi Ceremonija dočeka Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, zvonjava Kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Grad Knin tijekom VRO Oluja, podizanje zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi…

Nakon služenja misnog slavlja za poginule i stradale tijekom VRO Oluja i uz ostali prigodni program poput prelijetanja ratnih zrakoplova OS RH, slijedi koncert na Kninskoj tvrđavi kojeg će prirediti Orkestar Hrvatske ratne mornarice i Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Zbog epidemioloških mjera uzrokovanih pojavom pandemije koronavirusa, ovogdišnja proslava odvijat će se na drukčiji način, bez velikog prisustva gostiju, a završnu večernju manifestaciju koncerta i prigodni vatromet prenosit će TV valovi nacionalne televizijske kuće – HRT.

Osim 5. kolovoza, kada je središnji dan proslave VRO Oluje, upriličen je program i dan ranije, 4. kolovoza, a predsjednik Zoran Milanović odlikovao je pripadnike ratnih postrojbi koje su sudjelovale u VRO Oluja, među njima i nekoliko postrojbi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su temeljem Splitskog sporazuma kojeg su potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović sudjelovali u ovoj akciji.

VRO Oluja jedna je od najvažnijih akcija Hrvatske vojske tijekom proteklog rata u toj državi, a ova, 25. obljetnica, ostat će upamćena po tomu što će Boris Milošević, koji je potpredsjednik Vlade RH i službeni predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, sudjelovati na obilježavanju manifestacije.

Također, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomislav Medved bio je na komemoraciji u Varivodama gdje je odana počast žrtvama srpske nacionalnosti koji su stradali neposredno nakon Oluje.

Dana 27. kolovoza 1995. ubijeno je sedam mještana Gošića, a 28. rujna, mjesec i pol dana nakon Oluje, ubijeno je i devet mještana obližnjih Varivoda. Svi ubijeni u tim selima, u kojima ni ranije ni u vrijeme zločina nije bilo ratnih aktivnosti, bili su civili.