Hrvatska diže stepen pripravnosti zbog koronavirusa

Nadzor svih osoba koje dolaze iz potencijalno kriznih žarišta i zemalja

Novi ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš najavio je da će zbog epidemije izazvane koronavirusom danas biti održan sastanak Kriznog štaba na kojem će biti definirane mjere protiv širenja virusa.

- Definirat ćemo mjere koje će morati biti podignute na viši nivo kako bismo spriječili unos infekcije i nekontrolirano širenje u Hrvatskoj - rekao je Beroš.

Plan mu je, kaže, kontaktirati čelnike Svjetske zdravstvene organizacije i evropsku komesarku za zdravstvo radi koordiniranja daljnjih akcija.

- Hrvatska kao predsjedavajuća Vijeća Evropske unije ima određene obveze. Situacija nije dobra, iz dana u dan broj oboljelih i umrlih raste - kaže Beroš, ističući da je važno u saradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo podići stepen pripreme za zdravstveni nadzor. 

- To znači da ćemo nadzirati sve osobe koje dolaze iz potencijalno kriznih žarišta i zemalja gdje već ima oboljelih od koronavirusa i ako su bili u kontaktu s njima, da budu pod nadzorom epidemiološke službe - precizirao je. 

Potvrdio je evakuaciju četiri hrvatske državljanke iz Kine na jug Francuske, ali zbog drugih obveza koje je imao tokom prijepodneva pojedinosti nije iznosio. Najvjerovatnije će biti u karantinu 14 dana, nakon čega bi se mogle vratiti u Hrvatsku.