Hrvatska očekuje pojačan pritisak na granice zbog mjera u USK

Hrvatska granica
Prateći dešavanja u USK, kroz društvene mreže, ali i drugim načinima prikupljanja informacija, Hrvatska ovih dana očekuje pojačan pritisak na državnu granicu, a posebno u području Like, a sve zbog pokušaja migranata da kroz Hrvatsku prodru dalje u Europu.

 

Pojačan pritisak na granice se očekuje i zbog mjera koje je donijela Operativna grupa za kontrolu migrantskih kretanja, kojima se blokirao dolazak novih migranata na područje USK, ali i najava izmještanja kampova BIRA u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, što bi moglo rezultirati masovnim bijegom migranata iz navedenih kampova jer se žele zadržati u neposrednoj blizini granice R. Hrvatske u pokušaju ilegalne tranzicije prema zapadu EU..

Na društvenim mrežama se svakodnevno mogu vidjeti fotografije i video snimci na kojima kolone migranata idu prema Bihaću i drugim gradovima USK, ali i u pravcu Hrvatske granice.

Operativnim radom hrvatske policije, uhapšeno je nekoliko kriminalnih grupa koje su, uz novčanu naknadu, prevozile migrante od BiH do slovenske granice i time je uveliko smanjena cirkulacija migranata na tom području. Međutim, to neće u potpunosti spriječiti migrante da nastave pješice kako bi stigli do željenog zapada.