Hrvatska od danas u novom lockdownu

Korona
Hrvatska je od ponoći praktično u novom lockdownu. Ovo je zatvaranje blaže od onoga kakvo je bilo na proljeće, barem kada je riječ o slobodi kretanja.

 

No zatvaranja ima, i ekonomija će ga itekako osjetiti. U cijeloj se Hrvatskoj od ponoći pa do 21. decembra, a možda i duže, zatvaraju kafići i restorani, teretane, zabranjuju se svadbe, priredbe i sajmovi, adventi i okupljanja iznad 25 osoba. Zatvaraju se i kladionice, a nakon 22 moraju zatvoriti i pekare, no crkve se neće zatvarati.

 

Nove mjere bitno će promijeniti svakodnevicu u Hrvatskoj. Od ponoći više nema odlazaka u kafiće i restorane koji će morati zatvoriti svoja vrata. Restoranima se omogućava tek dostava. Otvoreni će biti samo restorani u hotelima, no samo za goste hotela.

 

Zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro ostaje na snazi, a nakon 22 sata ne smiju raditi pekare i trgovine pekarskim proizvodima.

 

Zatvaraju se teretane i treninzi, osim za prve tri kategorije sportaša i onih koji nastupaju na najvišem nivou takmičenja

 

Trgovine i šoping-centri nastavljaju raditi, ali će se pojačati nadzor je li broj kupaca u njima u skladu s propisanim brojem po kvadratnom metru.

 

Frizerski saloni i drugi obrti ostaju otvoreni, kao i hoteli.

 

Ostaju otvorena kina i kazališta, kao i muzeji i galerije, no broj posjetitelja će biti ograničen brojem kvadrata, piše Index.

 

Ostaju otvorene i crkve, tek je propisano ograničenje broja ljudi i preporuku da se mise održavaju putem TV-a, radija ili online.

 

Škole će ostati otvorene, a odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se selektivno, odnosno po županijama.

 

U novom setu mjera propisano je i smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu na 40 posto ukupnog kapaciteta. Bilo je dvojbi hoće li ograničenje biti 30 ili 40 posto kapaciteta, no odluka je, čini se, pala na 40 posto. Smanjenje broja putnika u javnom prijevozu se planira postići i većim brojem prijevoznih sredstava u gradskom i prigradskom prijevozu. Pravila će vrijediti i za međugradski promet.

 

Nošenje maski tamo gdje se ne može osigurati propisana distanca, uključujući i otvorene prostore, više nije preporuka, nego oba veza.

 

Uskoro stižu i kazne za građane koji se ne drže mjera