Hrvatska od SAD-a nabavlja 89 borbenih vozila Bradley

.
Hrvatski premijer Andrej Plenković izvjavio je kako će Hrvatska od SAD-a nabaviti ukupno 89 borbenih vozila tipa Bradley koji će se modernizirati u tvornici "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu i koja će biti završena do 2026. godine.

Plenković je podsjetio da je ambicija i obaveza Hrvatske, kao članice NATO-a, da do sredine 2026. ima srednju pješačku brigadu, za što su neophodna borbena vozila tipa Bradley, kao i određeni broj osposobljenih vojnika pješaka.

Ukupna vrijednost programa je 196,4 milijuna dolara, donacija SAD-a će iznositi 51,1 milijun dolara, a hrvatsku stranu program će koštati 145,3 milijuna dolara, izjavio je Plenković.

“Prema ranijoj ponudi, dogovor je bio 62 borbena vozila, pet vozila za obuku i 17 vozila koji služe za popravke i rezervne dijelove, sveukupno ponuda je iznosila 84 vozila. Nakon razgovora koje smo vodili, sva 62 vozila bit će modernizirana i opremljena na istoj razini na kojoj je u prvoj varijanti trebalo biti opremljeno njih 28. Od američke strane osigurali smo dodatnih 11 milijuna dolara donacije potrebnih za tu modernizaciju. Umjesto 17, imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove, s čime smo podigli ukupni broj vozila s 84 na 89 vozila”, izjavio je Plenković.

Dodao je kako će oprema vozila Bradley uključivati automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 mm te protuoklopne rakete.

Hrvatska vojska će u narednim godinama dobiti novu kvalitetu i biti puno bolje opremljena za ispunjavanje svojih zadaća, izjavio je premijer Hrvatske.

Modernizacija vozila odvijat će se u Slavonskom Brodu u tvrtki “Đuro Đaković – Specijalna vozila” koja će to obaviti u suradnji s američko-britanskom korporacijom nakon njihova transporta u Hrvatsku.

Strateški cilj jačanja partnerskih odnosa Hrvatske sa SAD-om je ostvaren, poručio je Plenković.

Prva vozila Bradley Hrvatskoj će biti isporučena 2023, pristizat će sukcesivno uz istovremeno jačanje kapaciteta i modernizacije u tvornici u Slavonskom Brodu, dok će kompletna modernizacija i korištenje biti realizirani 2026. godine.

Vozila Bradley su gusjeničari za razliku od vozila tipa Patria koja Hrvatska vojska već posjeduje.

Plenković je podsjetio kako je riječ o završnici realizacije projekta koji je započela vlada Hrvatske s njim kao premijerom na čelu 2017. godine.