Fazlić: Hrvatska policija sa dugim cijevima upada na teritorij BiH, vraćaju i migrante koji nisu bili u BiH

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić razočaran je nebrigom Granične policije BiH i Ministarstva sigurnosti BiH za granicom naše zemlje s Hrvatskom.

U razgovoru za Vijesti.ba, Fazlić ističe da pripadnici hrvatske policije bez problema ulaze duboko u teritoriju države BiH, vraćajući migrante, čak i one koji uopšte nisu ni bili u našoj zemlji, već su u Hrvatsku ušli iz Srbije ili Slovenije.

- U tri navrata lično sam prisustvovao vraćanju migranata iz Hrvatske na teritoriju države BiH, a dva puta sam, zajedno sa prijateljima tokom lova, sreo policajce iz Hrvatske, naoružane dugim cijevima, kako mimo graničnog prijelaza vode migrante i vraćaju ih u Bihać - navodi Fazlić.

Jednog od tih policajaca i lično je upoznao, te ga upozorio da to što on i njegove kolege rade nije uredu, uputivši ga na obližnji granični prijelaz.

- Međutim, on je samo slegnuo ramenima i rekao da imaju takva naređenja. Ministar hrvatske policije sve to nazvao je lažima i insinuacijama, ali zaista nije moje sad da polemišem ni s predsjednicom Hrvatske, ni s ministrom njihove policije, jer ipak sam samo gradonačelnik Bihaća - navodi Fazlić.

Naš sagovornik ističe da nije rijedak slučaj ni da policija iz Hrvatske u BiH vraća čak i one migrante koji u našoj zemlji nikako nisu ni bili.

- Bio je nedavno slučaj dvojice migranata, porijeklom iz Irana, koji su, kad su ušli u BiH, bili bosi, istučeni, bez novca i mobitela. Pitali su za Srbiju. Dakle, oni su u Hrvatsku ušli iz Srbije, ali su u Bihać vraćeni iz Hrvatske - dodaje Fazlić.

Stručnjak za sigurnosna pitanja Nedžad Ahatović upozorava da ulazak hrvatske policije na teritoriju BiH bez dozvole, osim kršenja zakona, predstavlja povredu i narušavanje državnog integriteta i državne granice naše zemlje.

- Svako ko uđe na teritoriju druge države bez dozvole, dakle ilegalno pređe granicu, zakonski se tretira kao ilegalni migrant - kategoričan je Ahatović u izjavi za Vijesti.ba.

U tom kontekstu, oba naša sagovornika pozvali su nadležne državne organe, prvenstveno Graničnu policiju BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH, da poduzmu sve što je neophodno kako se ubuduće ovakve situacije ne bi dešavale.