Hrvatska predsjednica novinaru pokušala oteti mikrofon

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oštro je osudila djelovanje Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske zbog toga što nije tamošnju javnost izvijestilo o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada izaziva prijepore oko tog dokumenta.

Predsjednica je rekla da “niti podržava niti ne podržava” Marakešku deklaraciju.

“Iz dana u dan sve je veći broj država koje odustaju od toga sporazuma iz raznih razloga. Ja se ne povodim za SAD-om niti Austrijom ili bilo kojom državom, nego za interesima RH”, naglasila je.

Kazala je i kako je guranje Marakeške deklaracije u fokus javnosti samo distrakcija od gorućih hrvatskih problema.

Obraćanje Grabar-Kitarović novinarima pratila je jedna, u najmanju ruku, nevjerovatna situacija. Naime, novinar N1 Hrvoje Krešić bio je uporan s pitanjem koje se tiče Marakeškog sporazuma.

Hrvatska predsjednica mu je u jednom trenutku pokušala uzeti mikrofon, i nije ga puštala iz ruke.

Pogledajte snimku na kojoj novinar pokušava oteti Kolindi svoj mikrofon, kako bi se čulo njegovo pitanje…

Podsjećamo, Marakeški sporazum je novi razlog sukoba na relaciji Pantovčak – Banski dvori. Grabar-Kitarović je prvo kazala kako će ići na sastanak u Marakeš da bi se u nekom trenutku predomislila i krajem prošle sedmice rekla kako ipak neće ići. To je iznenadilo premijera Andreja Plenkovića i cijelu vladu jer su, kako su izjavili, bili obaviješteni da će predsjednica ići u Marakeš. Kolinda je, pak, kazala da je o svom neodlasku obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova koje je danas oštro kritikovala.