Hrvatska se obračunava s ilegalnim migracijama, granica sa BiH žarište za prijelaze

.

Nekoliko zemalja Evropske Unije (EU) je ponovo uvelo privremene granične kontrole usred porasta ilegalne migracije, a među njima i susjedna Hrvatska.

Hrvatskoj su bile potrebne godine da konačno uđe u evropsku zonu putovanja bez pasoša koja je obećavala da će olakšati pristup drugim evropskim državljanima koji putuju u zemlju i ojačati njenu ekonomiju.

Međutim, za manje od godinu dana otkako su ukinuti njeni granični prijelazi sa kolegama iz EU, privremene kontrole su ponovo uvedene usred porasta ilegalne migracije širom regiona.

Slovenija je ponovo uvela kontrole duž svojih granica prošlog mjeseca, nakon sličnih poteza Italije i drugih zemalja EU.

“Ljudi se pitaju kakva bi ograda mogla zaustaviti te ljude koji su prošli tolike granice i države”, rekao je Perica Matijević, načelnik općine Krnjak u blizini hrvatske granice sa Bosnom koja je bila žarište za prijelaze.

Mještani se, također, žale na grupe migranata, od kojih su gotovo svi mladići.

“Čovjek se treba osjećati sigurno u svojoj kući, ali migranti prolaze kroz naša dvorišta… bilo je krađa, nije prijatno”, kaže studentica ekonomije Sara Matijević iz sela Dugi Dol, prenosi RTL Today.

Ove godine je ukupno 2.559 osoba prijavilo nasilno vraćanje u BiH iz Hrvatske, što odražava brojke iz 2022. godine, prema Danskom vijeću za izbjeglice.