Hrvatska se od migranata brani dronovima, helikopterima, psima

Novootvoreni migrantski centar Vučjak kod Bihaća, u kojem boravi oko 750 migranata, zadao je posla Graničnoj policiji Hrvatske.

Kako bi spriječili pokušaj ilegalnog ulaska u zemlju, hrvatski su graničari na prijelazu Izačić - Ličko Petrovo Selo pojačali kontrole, pa se vikendom, ali i radnim danima, čeka i do jedan sat.

Vizuelni pregled

Uz to, graničari RH angažirali su i pse tragače, višenamjenska vozila, helikoptere, dronove, termovizijske kamere, pomoću kojih posmatraju i kontroliraju pogranični pojas između dvije države.

Uz granicu je s hrvatske strane iskrčena šuma, postavljeni su senzori koji otkrivaju osobe u teretnim vozilima. Riječ je o senzorima koji registriraju otkucaje srca.

- Uređaj će detektirati osobe, odnosno sva živa bića koja se nalaze u priključnom teretnom vozilu, a koja nije moguće vizualno pregledati – izjavio je za medije Martin Starčević, pogranični policajac MUP-a RH.

Također, Hrvatska planira nabaviti još dodatne, najsavremenije opreme poput bespilotnih letjelica, te kombi vozila s termovizijskim kamerama.

Hapšenje krijumčara

- Imamo dovoljno snaga i tehnike da možemo odgovoriti na svaki izazov – kazao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Graničari RH od početka godine uhapsili su 380 krijumčara ljudi.

Gužve na Izačiću

A na Graničnom prijelazu Izačić gužve su sve veće. Vikendom u BiH ulaze hrvatski državljani koji u BiH dolaze u šoping, dijaspora dolazi na ljetovanje. 

Daniel Trivunić, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Izačić, ističe da se po potrebi otvara više izlaznih traka, ali putnici negoduju i tvrde da čekaju i po sat.

Putnicima se preporučuju da, umjesto Izačića, koriste alternativne granične prijelaze poput Ripač - Užljebića.