Hrvatska slavi Dan nezavisnosti, raskid svih veza sa SFRJ

Prije 28 godina Hrvatski sabor donio je odluku o raskidu svih državnopravnih veza sa SFRJ.

Hrvatska u utorak slavi Dan neovisnosti, državni praznih kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom.

Hrvatski sabor je prije 28 godina jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama dotadašnje Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ), čime je Hrvatska postala neovisna i samostalna država, prenosi Hina.

Sabor je pritom utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj je saborskoj sjednici izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. 

Istek moratorija i raketiranje Banskih dvora

Prethodno, ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je donio 25. lipnja 1991. godine, ali njezino stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Ubrzo nakon toga, počela je otvorena agresija na Hrvatsku.

Po isteku moratorija, 7. listopada u 15:03 sati, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su Zagreb i Banske dvore, sjedište hrvatske vlade, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene.

Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini.

Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije.

Odluka donesena u podrumu zgrade INA-e

Zbog sigurnosnih razloga i mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je povijesnu odluku o neovisnosti donio izvan sjedišta Sabora na Markovu trgu.

Zastupnici i novinari prevezeni su u podrum zgrade hrvatske naftne kompanije INA u Šubićevoj ulici, gdje se i održala sjednica svih triju saborskih vijeća.

U povodu Dana neovisnosti, Hrvatski sabor organizira Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora, koji saborska Služba za građane već tradicionalno organizira prigodom obilježavanja Dana neovisnosti.

Hrvatski Sabor će otvoriti svoja vrata svim građanima koji će uz stručno vodstvo bez prethodne najave moći razgledati dvorane i druge radne i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje. 

Izvor: