Slovenski mediji tvrde: Hrvatska SOA prisluškivala slovenske zvaničnike

Iza prisluškivanja slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu za međudržavne sporove Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred sudom iz Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik iz jula 2015. godine stoji sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske, piše slovenski portal 24ur.si.

"Unatoč mnogim pretpostavkama da iza toga stoji američka ili njemačka obavještajna služba koja time disciplinira Sloveniju zbog koketiranja s Rusijom, hrvatska SOA stoji iza kontinuiranih ilegalnih prisluškivanja. Vođa operacije bio je Davor Franić", navodi slovenski portal.

U martu 2017. slovenski Nacionalni istražni ured (NPU) je zbog ovog slučaja podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca. 

"Policija nam je odgovarala da na naša pitanja da ne mogu dati konkretne odgovore za zaštitu ličnih podataka i da ne mogu otkriti operativne nalaze pojedinih postupaka prije suđenja", piše 24ur.si.

Odgovore su tražili i od slovenske obavještajne službe (SOVA) koja im je odgovorila da pomno prate prisluškivanja medija te da obavljaju sve aktivnosti u skladu sa zakonom, a u cilju sprečavanja ugrožavanja nacionalnih interesa Republike Slovenije i međunarodne sigurnosti.

Za krivično djelo neopravdano prisluškivanje i snimanje zvuka propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. 

Prva naznaka da SOA stoji iza aktivnosti u Sloveniji bila je izjava bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je rekao da SOA i tadašnji direktor Dragan Lozančić trebaju dobiti državnu nagradu za svoj rad u arbitraži. Portal 24ur.si navodi da je Lozančić imenovao Davora Franića za voditelja svog ureda, dok SOA u svojim godišnjim izvještajima za 2015., 2016. ili 2017. godinu ne spominje aktivnosti u Sloveniji ili na području arbitraže.

Podsjećaju da je do prije nekoliko mjeseci Davor Franić bio prilično nepoznat hrvatski operativac koji je, prema podacima bosanske obavještajne službe, u svojoj karijeri imao niz neuspjelih operacija, naročito u BiH. 

"Također je djelovao u cijeloj Evropskoj uniji s kojom Hrvatska tvrdi da dijeli vrijednosti i pravne norme. Uspjeh operacije u Sloveniji očigledno je doveo Franića u sam vrh Hrvatske sigurnosno-obavještajne agencije. Danas čak i na mjestu šefa ureda direktora SOA-e Daniela Markića, a čini se da je bio umiješan u najmanje dva fijaska hrvatske obavještajne službe", navodi slovenski portal.

Ime Davora Franića se pojavilo prošlog mjeseca nakon što su procurile informacije da je SOA vrbujući selefije željela potvrditi navode predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je "BiH leglo terorista".

Slovenski portal navodi da se pokazalo da je Davor Franić zapravo "Davor mehaničar" i u slučaju u BiH, ali i u Sloveniji.

O Davoru Franiću hrvatski mediji su saznali kada je predsjednica Grabar-Kitarović u decembru prošle godine smijenila savjetnika za nacionalnu sigurnost Mateja Radelića. Tada su procurile "tajne informacije" o tome da je otkaz Radeliću saopćio upravo Davor Franić. Hrvatski mediji su tada objavili informacije u kojima je Franić navodno prijetio Radeliću uz opasku da će štiti predsjednicu Republike Hrvatske pod svaku cijenu.

Slovenski portal navodi da, navodno, iza Davora Franića stoji političar MOST-a 
Božo Petrov. Dalje se piše da je Franić upućivao prijetnje i bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću, a sve prema uputama direktora SOA-e Daniela Markića.