Hrvatska: U ponoć počinje velika akcija kontrole saobraćaja

Cilj smanjiti nesreće.

U Hrvatskoj u ponoć počinje velika policijska akcija kontrole saobraćaja, na području svih Policijskih uprava, s akcentom na brzinu kretanja vozila.

Policija će 24 sata mjeriti brzinu u cijeloj Hrvatskoj, a akcija se provodi u sklopu plana organizacije TISPOL-a, mreže policija država Evrope, navedeno je iz hrvatske policije.

U saopćenju se navodi da je brzina vodeći uzrok najtežih saobraćajnih nesreća i smrtnog stradanja, te je cilj akcije da doprinese povećanju svijesti vozača o opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja i brzini neprilagođenoj uslovima na putevima.

Prema statističkim podacima za prošlu godinu, od ukupno 317 poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8 posto poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine, prenosi Index.

Akcija je najavljena na web-stranicama policijskih uprava, a građanima je ponuđena mogućnost da predlože lokacije za mjerenje brzine i da prisustvuju kontroli, kao i mediji, za šta je potrebno unaprijed se prijaviti policijskoj upravi na svom području.