Hrvatska ukida skoro sve mjere, više nema zabrane ulaska

.
Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske u četvrtak je izvijestio o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije COVID-19.

 

“S obzirom na dobre podatke, Stožer je već sedmicama u zasjedanju i pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio epidemioloških mjera, s time da i dalje ostaje obaveza maski. Dodatni element je dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i češće provjetravanje.

Posebno bih želio istaknuti ovu odluku o mjeri maski. Osnovna novost je što nju omogućava povoljna epidemiološka situacija, pa se nošenje maski propisuje kao obaveza samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika je ona samo preporuka. Obavezno će biti samo u zdravstvenim ustanova, kod zaposlenika i pacijenata i svima koji dolaze u zdravstvene ustanove, kao i u socijalnim ustanovama”, rekao je na početku Davor Božinović, prenosi hrvatski mediji.

Korištenje maski će u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinosti, a ne o nadziranju i sankcijama”, dodao je.

Druga odluka odnosi se na prelazak granice. U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira na to iz kojih zemalja se dolazi.

“Više nema zabrane ulasku u Republiku Hrvatsku, bez obzira na to iz koje zemlje dolazite. Osobama koje dolaze iz Europske unije ne trebaju COVID potvrde, dok potvrda treba za ostale državljane”, rekao je Božinović.

Pojasnio je i kada mjera stupa na snagu:

“Mjere stupaju na snagu u subotu. Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage skoro sve dosadašnje mjere”, dodao je Božinović.

Ovaj tekst je sadržavao djelimično netačne informacije, koje su dodatnom provjerom portala Raskrinkavanje.ba ispravljene. Dakle, nije bilo tačno da je Hrvatska ukinula sve epidemiološke mjere, nego da je ukinula skoro sve epidemiološke mjere. Izvinjavamo se našim čitaocima na prenošenju vijesti koja je sadržavala djelimično netačne informacije.

Izvor: