Hrvatska već krenula u potragu za sezonskim radnicima iz BiH: Početna plata kuhara 2.000 eura

.

U Hrvatskoj je već krenula potraga za čistačima, spremačima, kuharima, šankerima, konobarima iz BiH za sezonski rad na primorju. Kako je navedeno u većini oglasa dostupnih na internetu, početna plata za čistačice je otprilike 1.200 eura, za konobare 1.500 eura dok su kuhari na najvećoj „cijeni“ – njima je početna plata 2.000 eura. Očekivani početak rada se razlikuje – pojedini poslodavci nude ugovore od 1. marta.

Kao i prethodnih godina, očekuje se veliki odziv i odlazak bh. radne snage. Kako u razgovoru za portal „Avaza“ ističe Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, svako ima pravo da odabere da ide tamo gdje mu je bolje.

Kritika ugostiteljima

Međutim, ja ću najviše kritizirati ugostitelje. Zašto za vrijeme sezone ne razgovaraju sa radnicima da povećaju plate, daju neki stimulans da ne idu. To je pod broj jedan moj prijedlog. Znači, pokušajte razgovarati sa svojim radnicima da ne odluče da idu. Nije ni tamo sjajno i bajno, dosta više se radi, više je obaveza – govori nam Hadžić.

Dodaje da se fokus treba staviti i na naš sistem

Treba dozvoliti veći kontigent ulaska radne snage. Da se poveća kontigent i pojednostavi ulazak tih radnika. Dobijanje dozvole za boravak i rad. Hajde da učinimo nešto da pomognemo našoj privredi i ugostiteljima – istakao je Hadžić.

Za kraj nam govori da hotelijeri osjete posljedice odlaka bh. radne snage.

Ja ću mijenjati profesiju. Upravo idem ka jednom zanimanju, biznisu, gdje ne ovisim o radnoj snazi – zaključio je Hadžić.

3.500 stranaca radi u BiH

Dok naši državljani odlaze u susjedne ali i zemlje EU da rade, BiH uvozi radnu snagu. Kako navode iz Agencije za zapošljavanje UNIDAD, u Bosni i Hercegovini trenutno je približno 3.500 izdatih radnih dozvola za strane državljane, a kada se uzme u obzir da je prema Zakonu o strancima BiH u određenim slučajevima dozvoljen boravak strancu u svrhu rada bez radne dozvole, broj stranih radnika u BiH je i veći.

U našu zemlju kako ističu, najviše dolaze radnici iz Srbije, Turske, Bangladeša, Nepala i Kuvajta, a raste interes bh. poslodavaca i za radnike iz Pakistana, Filipina i Indije. Potreba za stranim radnicima u BiH u zadnje dvije godine je u značajnom porastu.