Hrvatska Vlada nije kontaktirala Vladu FBiH u vezi krize u Aluminiju

SARAJEVO, ZAGREB (Patria) – Hrvatska Vlada još uvijek nije iskazala interes i uputila Vladi Federacije BiH prijedlog na koji način rješavati krizu u mostarskom Aluminiju, kojem prijeti gašanje od utorka naredne sedmice.

Novinskoj agencija Patria potvrđeno je u petak u Vladi FBiH da nisu imali pozive iz Zagreba, kada je riječ o krizu u Aluminiju.

Direktor Aluminija Dražen Pandža objavio je u srijedu da će mostarska tvornica biti ugašena prve minute u subotu, zbog ogromnih dugova, koje više ne može finansirati. 

Proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, a ukupni dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona maraka, od čega se više od polovice odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Švicarski Glencore koji posluje sa Aluminijem u četvrtak je uplatio struju za Aluminij za dodatna četiri dana, kada će se u međuvremenu pokušati iznaći rješenje za kompaniju.

Oko 150 radnika Aluminija jučer su došli ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, gdje se tražili pomoć za kompaniju. Ukoliko Aluminij prestane sa radom bez posla će ostati oko 900 radnika. 

Iz Sindikata su jučer optužili upravu kompanije da su sve vrijeme uzimala ogromne plate, kao i druge beneficije, a da su zauzvrat kompaniju gurnuli u propast. Iz Naše stranke su poručili da odgovornost za krah Aluminija treba tražiti u HDZ-u, jer je, ocijenili su iz Naše stranke, HDZ mostarski Aluminij koristio kao vlastitu kreditnu karticu.

Profesor Slavo Kukić izjavio je u petak za N1 da do sada nije na pozvao na obaveze male dioničare koji su 44 posto vlasnici u Aluminiju. I na koncu, dodao je Kukić, niko ne postavlja pitanje Hrvatske koja je 12 posto suvlasnik u Aluminiju i šta su njene obaveze. 

Profesor Kukić je rekao da Hrvatska eksploatiše struju iz akumulacije Buško jezero u BiH 30 godina, „dok danas čeka šta će se dogoditi s Aluminijem“.  Večernji list citirao je nedavno zastupnika u Saboru Republike Hrvatske Božu Ljuvića koji je izjavio da korištenjem vodenog potencijala iz Buškog jezera Hrvatska kroz sistem hidroelektrane Orlovac godišnje ostvaruje oko 50 miliona maraka dobiti.

 

(Patria)

Izvor: