Hrvatska vojska testirala novo naoružanje (VIDEO)

Pripadnici Kopnene vojske ovih su dana završili testiranje prve daljinski upravljive oružane stanice kalibra 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom UT30MK2 izraelske tvrtke Ebit, koja je ugradena na borbeno oklopno vozilo Patria Hrvatske vojske, piše u subotu Jutarnji list.

Riječ je o prvoj od ukupno osam stanica s 30-milimetarskim topom i protuoklopnim sustavom s dvije vodene protuoklopne rakete Spike, koje je Hrvatska kupila od Elbita, navodi dnevnik.

S isporukom stanica malo se kasni te se u javnosti izražavala sumnja da će do toga uopće doći. No, sugovornici Jutarnjeg lista tvrde da kašnjenje nije alarmantno i da će s isporukom biti sve u redu.

Navode da je ovo samo početak opremanja Kopnene vojske ovim moćnim naoružanjem. U Glavnom stožeru iskazali su potrebu za opremanjem ojačane bojne ovim sredstvom. Stoga se u sljedećih nekoliko godina planira nabavajoš 20 vozila Patria na koje bi se ugradile ove 30-milimetarske stanice, prenosi N1.

U ovom trenutku HV ima 126 vozila Patria. Isporukom ove stanice izraelska vojna industrija na velika se vrata vraća u Hrvatsku nakon neuspješnog pokušaja prodaje borbenog aviona F16 Barak Hrvatskoj. Riječ je o tvrtkama Elbit, koja proizvodi stanicu, iRafael, koja proizvodi rakete Spike, donosi Jutarnji list.

Izvor: