Hrvatski konzul Zlatko Kramarić u posjeti Cazinu

U posjeti Gradu Cazinu danas je boravio generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zlatko Kramarić.

S gradonačelnikom Ogreševićem imao je nešto ranije, kako je istaknuo, najuspješniji razgovor u diplomatskoj karijeri u BiH s obzirom da su u dobroj saradnji ispoštovani svi dogovori i da se saradnja nastavlja.

U današnjem razgovoru bilo je riječi o migrantskoj krizi, aktuelnoj situaciji u državi i graničnim prijelazima.

„Problem migranata je svjetski problem koji zahtjeva da se međunarodna zajednica i međunarodne institucije uključe u njegovo rješavanje, a ne da to bude problema građana Bihaća, Cazina ili Velike Kladuše jer tada to samim time postaje i problem Hrvatske i uzrok scena kakve doista u 21. stoljeću ne želimo gledati. Ali kada postoji dobra politička volja i spremnost na rad, onda mislim da smo naišli na pravog sagovornika i ja doista očekujem da ovakvi lideri mogli napraviti neki iskorak da se krene s rješavanjima nekih strateških interesa na nivou države. Ovaj dio ovdje je naslonjen na R Hrvatsku, a ljudi uvijek kažu da se prostori cijene po tome koliko je slobodno kretanje ljudi, ideja, roba i to trebamo cijeniti i njegovati“, rekao je konzul Kramarić.

Da je dosta zajedničkih tema o kojima će sigurno biti razgovora i u budućnosti, potvrdio je i gradonačelnik Ogrešević.

„Jedno od nama značajnijih pitanja u ovom trenutku svakako je otvaranje graničnog prijalaza Tržačka Raštela za međunarodni drumski saobraćaj. Ohrabren sam po tom pitanju i mislim da će se pozitivne stvari u budućnosti dešavati. Svakako da smo zainteresirani i za ostvarivanje svake druge saradnje kao što je npr. obogaćivanje turističke ponude s osloncem na Plitvička jezera, a u smislu razvoja turizma Cazina, Bihaća i naše regije. Predstavili smo i našu industrijsku zonu jer je realna potreba da se prezentiramo i u Hrvatskoj koja je ujedno i naša prva kapija u Evropskoj uniji“, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.