Hrvatski mup demantovao tvrdnje migranata: Prema njima se postupa u skladu sa zakonom

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ saopštilo je da se u Hrvatskoj prema ileglanim migrantima postupa u skladu sa Zakonom o strancima i da oni “najčešće lažno optužuju policijske službenike za nasilje”.

Povodom izvještaja organizacije “Human rights watch” o tome da Hrvatskoj ne bi trebalo dozvoliti ulazak u Šengensku zonu zbog postupanja prema migrantima koji u tu zemlju dolaze iz susjedne BiH, iz MUP-a Hrvatske ističu da zagovornici nezakonitih ulazaka u EU već duže plasiraju takve informacije zbog primjene mjera odvraćanja na granici EU koje su se pokazale efikasnim, prenosi hayat.ba.

U saopštenju se navodi da je BiH više puta priznala da ne može štititi granicu prema Srbiji i Crnoj Gori usljed nedostatka kapaciteta, te nadležni organi BiH u situaciji gotovo nekontrolisanog priliva migranata usmjeravaju ova lica na područje Unsko-sanskog kantona.

Iz hrvatskog MUP-a napominju da prema tom kantonu postoji organizovani prevoz kroz BiH, te da je željeznička veza između Sarajeva i Bihaća uspostavljena nakon 27 godina, baš u vrijeme usmjeravanja migranata prema granici sa Hrvatskom.

U saopštenju se navodi da su rijetke vijesti o nesmetanom ulasku migranata u BiH iz pravca Srbije ili Crne Gore.

Iz hrvatskom MUP-a tvrde da su u svim slučajevima prijave nevladinih udruženja i drugih organizacija o navodnoj upotrebi sredstava prisile prema migrantima sprovedene detaljne terenske provjere u policijskim upravama i nijednom nije utvrđeno da su upotrijebljena sredstva prisile ili druga krivična djela.

Istraživač iz “Human rights watcha” za Istočnu Evropu i Balkan Lidija Gal smatra da “Hrvatska nezakonito i nasilno vraća azilante i migrante zbog čega nema pravo na ulazak u Šengen”.

Iz ove organizacije napominju da su dokumentovane kolektivne deportacije migranata iz Hrvatske u BiH i Srbiju od 2016. godine.

Izvor: