Hrvatski sabor danas glasa o deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, traže izmjene Ustava

Hrvatski sabor danas bi trebao raspravljati o prijedlogu deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koja poziva na izmjenu Ustava BiH.

Kako se navodi u prijedlogu dekalracije "za uspješno funkcioniranje BiH na svim nivoima ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost".

Inače, deklaracija ima šest tačaka, cijeli dokument 20 stranica. U njemu se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH.

Ovo su pet ključnih tačaka deklaracije:

- Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini dio je jedne i nedjeljive hrvatske nacije, bez obzira na to u kojoj zemlji i u kojem dijelu svijeta pripadnici te nacije obitavaju.

- Bosna i Hercegovina je, temeljem Aneksa IV (Ustava) iz Daytona, utemeljena kao država triju konstitutivnih naroda, što je definirano posebno preambulom Ustava.

- Tri konstitutivna naroda u BiH (Bošnjaci, Hrvati i Srbi) ustavna su kategorija i činjenica koja se ne može i ne smije politički ignorirati.

- Hrvatski član Predsjedništva BiH i treći je put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je i dalje moguće, čak i u slučaju da svi Hrvati u BiH glasaju za drugog kandidata, što je suprotno duhu Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Zahtijevaju se izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, “koje trebaju osigurati harmonizaciju odnosa njenih triju konstitutivnih naroda te jednostavnost, transparentnost, upravljivost i ekonomičnost unutarnjeg uređenja BiH”.