Hrvatski sabor danas izglasava Deklaraciju o pravima Hrvata u BiH

Izglasavanje Deklaracije o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini u bit će upriličeno danas u Saboru Republike Hrvatske nakon jučerašnje žustre rasprave na kojoj je opozicija bila glasna, ali još glasniji predstavnici Hrvatske demokratske zajednice.

Jučerašnja rasprava zastupnika u Hrvatskom saboru o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini mogla bi se okarakterisati kao polemika između dvije ključne kategorije: one koji na izborima imaju i one koji nemaju podršku hrvatske dijaspore, kako Hrvatska tretira hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Vesna Pusić, saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova, okarakterisala je deklaraciju o kojoj se raspravljalo kao stav HDZ-a BiH o Bosni i Hercegovini. 

"Zadužujući hrvatske dužnosnike da to provode je direktno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Tri povjerenika EU su rekla da je nedopustivo takvo miješanje Hrvatske u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine", kazala je Pusić.

Dodala je kako je takvo ponašanje direktno protiv ugleda, utjecaja i interesa Republike Hrvatske. 

"Deklaracija ide protiv našeg ugleda i protiv naših interesa. Ko će Hrvatsku poslije ovog uzeti za ozbiljno kad govore o svojim susjedima, a za ostale teme nas ionako ne uzimaju za ozbiljno", rekla je Pusić.

Željko Raguž, saborski zastupnik HDZ-a BiH, istakao je, s druge strane, da je potpuno legitimno miješati se u prilike u Bosni i Hercegovini, budući da se bh. zvaničnici javno deklarišu da žele ići evropskim putem.

"Republika Hrvatska treba prestati sa okretanjem glave od Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska je svjesna konteksta u kojem se nalazi hrvatski narod, treba otvarati pitanja o položaju Hrvata u toj zemlji", kategoričan je bio Raguž.

Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, kazao je da mu se ne sviđaju reakcije izabranih članova Predsjedništva BiH na svoje protivkandidate i njihove kritike na račun Hrvatske, ali da to važi i za drugu stranu.

"Bosna i Hercegovina unutar sebe treba da raspravi stvari koje ima da raspravi. Mi bismo kao zemlja bili kredibilniji kada bismo postupali u vlastitim okvirima onako kako pozivamo da se postupa u Bosni i Hercegovini", kazao je Pupovac.

Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida i SNAGA-e, je citirao riječi prvog predsjednika HDZ-a BiH Stjepana Kljuića koji je kazao da je Zagreb najveći krvnik hrvatskog naroda u BiH, a da ih je Sarajevo dokrajčilo - što je drugi par rukava.

"Neko će reći da Zagreb nije kriv za stradanje Hrvata u BiH, a ja ću reći odgovorno da jeste. Hrvatska se trebala umiješati u prilike u BiH, ali ne na ovaj način. Srbija se trebala umiješati u prilike u BiH, ali ne na ovaj način", kazao je Pernar.

Ante Babić, zastupnik HDZ-a, problematizovao je to što u Bosni i Hercegovini nema kanala na hrvatskom jeziku sa sjedištem u Mostaru.