Hrvatski sabor: Most zatražio vojsku na granici sa BiH

zg
Zastupnik Miro Bulj ustvrdio je kako je na području Bosne i Hercegovine 60.000 migranata, te upozorio da Turska prijeti otvaranjem svojih granica.

 

ZAGREB, 12. septembra – Tokom jučerašnjeg zasjedanja Sabora Republike Hrvatske iz "Mosta" su zatražili održavanje tematske sjednice po pitanju upućivanja vojske na granice sa BiH.

Sada su u fokusu Zagreb i koronavirus, no činjenica je da je Hrvatska prva u Europskoj uniji na udaru ilegalnih migranata i da dolaze teška vremena, poglavito u pograničnim područjima, gdje ljudi žive u strahu za sebe, svoju djecu, starije i nemoćne i imovinu, poručio je u petak s konferencije za novinare u Saboru zastupnik Mosta Miro Bulj.

On je prozvao hrvatsku Vladu da zatvara oči pred problemom ilegalnih migranata i zatražio upućivanje vojske na granice kako bi se zaštitilo lokalno stanovništvo u pograničnom području.

- Tražim od Vlade RH da se pod hitno održi tematska sjednica o pitanju upućivanja vojske na granicu po zakonu iz 2016, Hrvatska vojska ima mogućnosti izaći na granice i na taj način pomoći hrvatskoj policiji jer isto to radi i Slovenija, rekao je Bulj.

Pozvao je predsjednika Sabora da omogući raspravu o toj temi.

- Pozivam Vladu da otvori oči i omogući da Hrvatska bude sigurna država, a ne da se dodvorava njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i njezinoj politici otvorenih vrata za migrante koja se pokazala pogrešnom, kazao je Bulj.

On upozorava da će Hrvatska imati ogromne štete od ilegalnih migranata, za ljude koji u strahu žive u pograničnim područjima, kazavši da su zaboravljeni. Naveo je da je austrijski kancelar Sebastian Kurz prije nekoliko dana izjavio da je bila pogrešna politika otvorenih vrata prema ilegalnim migrantima, “a sve vrijeme hrvatska Vlada se ponaša kao Alisa u zemlji čuda, zatvorenih očiju”.

Naveo je kako se u ovom trenutku 60.000 ilegalnih migranata nalazi na području Bosne i Hercegovine, kako Turska prijeti puštanjem ilegalnih migranata prema EU, te smatra da će sve to doći do Hrvatske.

Bulj, koji je član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, početkom ove sedmice je također upozorio na sve češće incidente ilegalnih migranata na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici i zatražio angažiranje Hrvatske vojske u čuvanju granice. Tvrdi da stanovnici Zagore žive u strahu, a naveo je i konkretne primjere, slučaj otmice starijeg muškarca u blizini mjesta Aržano, krađu vozila u čovjeku iz Imotskog, napad na čovjeka iz Trilja i brojne incidente s materijalnom štetom.