Hrvatskim trgovcima oružjem BiH prodala rakete, haubice i topove!

Dok Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi opsežnu istragu protiv odgovornih osoba iz Ministarstva odbrane BiH (MO) zbog prodaje viškova naoružanja hrvatskoj firmi “Scout”, i to pod sumnjom da su oštetile budžet za 6,2 miliona KM, ova kompanija tužila je našu državu i dobila parnicu na Sudu BiH, otkriva “Avaz”.

Ugovorne obaveze

Kompanija “Scout” je 2011. godine, prema dokumentaciji “Avaza”, tužila državu BiH, tačnije Ministarstvo odbrane, zahtijevajući naprije isplatu pet miliona KM u jednoj, a zatim i 4,8 miliona KM u drugoj tužbi. Sudski postupak u ovom predmetu okončan je u Sudu BiH tek prije nekoliko mjeseci.

 

Ova kompanija tražila je isplatu materijalne štete zbog toga što je, kako su naveli, MOBiH odbio izvršiti svoje ugovorne obaveze i ne želi  isporučiti robu koja je predmet ugovora iz 2003. i 2004. godine. Riječ je u ugovorima i isporuci naoružanja, vojne opreme i ubojitih sredstava na iznose od 782.845 maraka i 644.510 dolara. U tužbi je istaknuto da MO ne želi isporučiti oružje, jer ga nema na stanju u skladištu.

Zanimljivo je, međutim, da je Ministarstvo odbrane BiH, prema ugovorima iz 2003. i 2004., odlučilo prodati “Scoutu” čak i haubice, topove i rakete, i to tri haubice od 105 milimetara M2/M3 za ukupno 2.400 dolara, četiri haubice od 105 milimetara M-56 za 2.000 dolara te 27 haubica od 122 milimetra M-38 za 67.500 dolara. U ugovoru je navedeno i 50 topova ZIS M42 za 12.500 dolara.

Tu su i stotine minobacača, VBR-ova, bestrzajnih topova, automatskih pušaka, puškomitraljeza, ali i ručnih raketnih bacača RPG 7 od 40 milimetara, ručnih bombi, municije raznih kalibara, ali i raketa za RPG 7 od 40 milimetara, ukupne vrijednosti od 66.000 dolara. Prema ugovoru, prodato je i deset lovačkih pušaka dvocjevki po cijeni od 160 maraka, ali i 30.000 raketa od 128 milimetara za 330.000 KM.

 Šta je odlučeno

U Suda BiH rečeno nam da je predmet pravosnažno okončan i da je dosuđeno nenovčano potraživanje. Saznajemo, međutim, da je, umjesto novca i miliona dolara, presuđeno da se “Scoutu” tužba isplati u određenim količinama municije, što je, između ostalog, ova firma i tražila prema potpisanim ugovorima, ali i kasnije potpisanim aneksima, koji i jesu sada sporni i koje je potpisivalo Ministarstvo odbrane BiH.

Podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH

Zagrebački “Scout” podnio je 2013. Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv tadašnjih čelnika Remontnog zavoda u Hadžićima, zatraživši da se ispita kako je i gdje završila roba koju su platili. Zatraženo je da se protiv odgovornih, zbog sumnje da je riječ o sumnjivoj trgovini oružjem, podigne i optužnica.

Izvor: