Hrvatskoj 22 milijarde eura iz paketa EU-a

plenkovic
Čelnici zemalja članica Evropske unije postigli su nakon maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka Unije.


Hrvatska će dobiti 22 milijarde eura iz paketa Evropske unije, objavio je u utorak ujutro premijer Hrvatske Andrej Plenković.

"U Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura, koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje", napisao je on na Twitteru, nakon što su lideri EU27 postigli dogovor o višegodišnjem zajedničkom budžetu i fondu za opravak, prenosi Tanjug.

Ukupan iznos paketa za oporavak je 1.824 milijarde eura, od čega se 1.074 milijarde eura nalazi u okviru zajedničkog budžeta za period od 2021. do 2027. godine.

Pet dana maratonskih pregovora

Fond za oporavak EU-a iznosi 750 milijardi eura, a čine ga 390 milijardi eura bespovratne pomoći i 360 milijardi eura zajmova.

Ovaj fond će biti finansiran zajedničkim zaduživanjem EU-a na svjetskim tržištima kapitala, a rok za otplatu pozajmice je kraj 2058 godine.

Čelnici zemalja članica postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka Unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je "EU sposobna djelovati zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna primjenjivati nova rješenja u neuobičajenim okolnostima".