Schwarz-Schilling: Htio sam smijeniti Dodika, Amerikanci nisu dali

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling upozorio je kako je stanje u toj zemlji krajnje nestabilno te nije isključio mogućnost novog rata u njoj pa je stoga pozvao na hitno reagiranje kako bi se spriječio takav razvoj događaja ustvrdivši da je Njemačka spremna to učiniti.

U intervjuu za sarajevsku Face TV emitiranom u subotu Schwarz-Schilling je kazao kako je sada sve u rukama njemačke kancelarke Angele Merkel jer se čini da SAD više ne zna kako upravljati stanjem na Balkanu pa tako i u BiH.

Kancelarka Merkel, kako je istaknuo, sada ima dovoljno iskustva i vidi da se Balkan ne smije zanemariti a upozorio je i na to kako treba obratiti pozornost na ulogu Hrvatske.

"Ona (Merkel) vidi da se stvari mijenjaju, da pozicija Hrvatske u tome igra veliku ulogu", kaže Schwarz-Schilling i dodaje da desničarska politika ima potporu Hrvatske i da Hrvatska pokušava praviti prijedloge za sve susjedne zemlje. "Često govore o trećem entitetu, a to je nešto što podržava hrvatska Vlada. To je jedna saradnja Hrvatske i HDZ-a. Ako ovdje u Bosni i Hercegovini niko ne poduzme nikakvu akciju, ako se svi budu uspavali, rat se može dogoditi, naravno. Ovdje niko još uvijek nikog nije naučio kako funkcionira demokracija", kazao je njemački političar za N1.

Schwarz-Schiling je kazao kako međunarodna zajednica više ne smije oklijevati kao što je to bio slučaj ranije, a kao primjer neodlučnosti naveo je izostanak potpore da smijeni Milorada Dodika sa svih dužnosti što je osobno bio pripravan učiniti 2007. godine zbog njegove nacionalističke retorike i prijetnjama referendumom o otcjepljenju RS.

Iako je načelno postojala spremnost da se to učini na kraju je presudila činjenica da za to nije stiglo "zeleno svjetlo" iz Washingtona, tvrdi njemački političar.

"Ja, kao visoki predstavnik sam ga htio smijeniti ali Amerikanci ga (Dodika) nisu dali. Upravo zbog toga mi nije produžen mandat, jer su znali da ću uraditi nešto, da ih neću slušati. Zbog toga su me se željeli riješiti", kazao je Schwarz-Schilling.