Hurtić: Moramo sazreti kao društvo, pozivam sve majke, supruge, žene, da podvuku crtu i ne vraćaju se nasilniku

č

Malo se priča i o maltretiranju djece, starijih, roditelja u porodici, kazao je Hurtić.

Prošla su tri mjeseca kako je Nermin Sulejmanović počinio svirepo trostruko ubistvo u Gradačcu, a javnost vrši pritisak da se unaprijede zakoni koji štite, prije svega žene, ali i svaki drugi oblik nasilja nad građanima BiH.

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, obratio se povodom toga na konferenciji za novinare održanoj u Gradačcu.

Hurtić je naveo da kao društvo nismo sazreli, a da se o ovakvim stvarima mora razgovarati.

- Posebno, nakon ovakvih, tragičnih ishoda. Ni o ovom slučaju ne bi se mnogo govorilo, da svirepi čin ubistva nije emitovan javno. Ubistvo je emitovano uživo, poslije toga se desilo još ubistava, ali niko o tome ne razgovara.

Kao društvo moramo sazreti, razgovarati. Ovo je početak rješavanja problema. Malo se priča i o maltretiranju djece, starijih, roditelja u porodici. Da probamo napraviti neki akcioni plan. Naravno, tu se moraju uključiti i šira zajednica i političari - kazao je Hurtić.

Hurtić ocjenjuje da su djeca, posebno djevojčice, koje su bile izložene maltretiranje i svjedočile mu u porodici prije 15 godina, imaju veću šansu to isto doživjeti i nakon zaasnivanja porodice.

- Pozivam sve majke, supruge, žene, da podvuku crtu i kažu stop nasilju, da krenu iz te kuće i ne vraćaju se nasilniku – kazao je Hurtić.