Husein Rošić: Tražimo od ministra sigurnosti da se rastereti USK

Kako je i najaljeno, u Bihaću je danas održan radni sastanak zbog trenutne migrantske krize koja je zahvatila USK.

Kako je i najaljeno, u Bihaću je danas održan radni sastanak zbog trenutne migrantske krize koja je zahvatila USK.

Kriza je izazvana zbog velikog priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu nakon što je ona postala zemlja tranzita migranata koji se žele dokopati zemalja Evropske unije. To je dovelo do situacije da hiljade migranata pokušavaju ilegalno ući u našu zemlju, što sa sobom donosi brojne probleme.

Na sastanku je boravio Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH koji se sastao sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona i gradova Bihać i Cazin.

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona je na sastanku istaknuo da je problem migrantske krize potpuno pao na Unsko-sanski kanton i gradove: Bihać, Cazin i Velika Kladuša, koji su već finansijski iscrpljeni tokom višemjesečnog nastojanja da se situacija drži pod kontrolom.

- Insistiramo da se država uključi, da se Unsko-sanski kanton rastereti. Odbijanje EK da finansira uređenje prihvatnog centra, na primjer lokacije u Agrokomercu, sa obrazloženjem da je preblizu granice, nama stvara dugoročan problem. Ovdje izgleda samo mi poštujemo sve zakone i bilateralne sporazume. Rješenje se mora naći, kazao je premijer USK.

Državni ministar sigurnosti Mektić kaže da je nezadovoljan i ogorčen ponašanjem EU prema BiH po pitanju migrantske krize.

- Gospodo iz EU, vi ste napravili ovaj problem, vi ga i rješavajte. Nama migranti dolaze iz Bugarske i Grčke i žele dalje u EU. Mi smo dio tranzita i vi ste odgovorni. Mi smo posljedica ove krize. Zalažem se za to da mi budemo zemlja tranzita, nikako krajnje odredište, kazao je ministar Mektić .

Radnom sastanku su prisustvovali i gradonačelnici Bihaća i Cazina, Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević. Gradonačelnik Bihaća upozorio je da je dobra želja Bihaća da pomogne u prvom talasu priliva migranata iskorištena.

- Bihać nema mogućnosti za prihvat više hiljada ljudi, ovo je problem koji država mora riješiti, kazao je Šuhret Fazlić i najavio da će od sutra zapečatiti nedovršenu zgradu Doma penzionera u kojoj je, svojom voljom, smještaj našlo nekoliko stotina migranata.

Gradonačelnik Cazina na ovom je sastanku zvanično informisan o prijedlogu međunarodnih organizacija da se dio migranata, porodice s djecom, smjeste kratkoročno u objekat hotela Sedra u Cazinu.

Ogrešević je kazao da je hotel privatno vlasništvo, da razumije potrebu da se humano zbrine određeni broj porodica, ali je bio protiv ideje o gradnji dodatnog šatorskog naselja, bez konsulatacija sa Gradskim vijećem i opće saglasnosti zajednice.

- Oštre riječi su postale jedini način da ukažemo Sarajevu da ima sluha prema USK. Mora se preći sa riječi na djela. Nema nikakvog pomaka, osim da je 20 problematičnih ljudi transportovano iz Bihaća u Sarajevo i na tom je sve stalo. Ja neću ni kukati, ni plakati, ni moliti, ja tražim da se problem migranata riješi i da BiH jednako podnese teret ove krize, kazao je u svom obraćanju premijer USK.

VIše pogledajte u video prilogu Vlade USK-a.