Hvar: 72-godišnji svećenik uhapšen zbog pedofilije

Na otoku Hvaru zbog sumnje na pedofiliju uhićen je svećenik don Mario Zelanović.

Splitska policija danas je obavijestila kako su jučer dovršili kriminalističko istraživanje nad 72-godišnjim muškarcem za kojeg je "utvrđeno postojanje sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela iz članka 155., a to su bludne radnje, te članka 158. stavak 6., spolna zlouporaba djeteta mlađeg od 15 godina na štetu jedne maloljetne osobe".

"Nakon dovršenog istraživanja, 72-godišnjak je uz kaznenu prijavu jučer tijekom dana predan pritvorskom nadzorniku", priopćeno je iz policije.

Nagrada za životno djelo

Kako Index doznaje, radi se o hvarskom svećeniku don Mariju Zelanoviću.

Zaređen je 27. lipnja 1971., a od tada do danas je župnik u Dolu na Hvaru. Također, 19 godina je župnik i u Svirčima. Između ostalog, dobitnik je Nagrade Staroga Grada za životno djelo.

Hvarska biskupija objavila je priopćenje za javnost u vezi s uhićenjem i započetim kriminalističkim istraživanjem jednog svećenika te biskupije, prenosi Informativna katolička agencija. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Biskupski Ordinarijat u Hvaru primio je obavijest o uhićenju i započetom kriminalističkom istraživanju jednoga klerika Hvarske biskupije zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene kazneno pravne zaštite djece i maloljetnika. U skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao je kleriku sve mjere predviđene crkvenim zakonodavstvom u takvim slučajevima.

Hvarski biskup Petar Palić izražava duboko žaljenje i suosjećanje s osobom koja je doživjela zlostavljanje i njezinom obitelji. Ujedno biskup izražava beskompromisni stav u suočavanju s takvim zloporabama koje umnogome narušavaju povjerenje i svekolike odnose unutar crkvene zajednice", piše u priopćenju Hvarske biskupije.