I Kanton Sarajevo dobio Vladu bez SDA: Forto novi premijer

Izvršna vlast u Kantonu Sarajevo formirana je danas, a premijer je Edin Forto iz Naše stranke.

Za novu vladu glasali su svi poslanici osim onih iz SDA i BOSS-a.

Vladu KS u naredne četiri godine čine pet stranaka, i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).  

Ministri iz Naše stranke vodit će Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđan Mandić te Ministarstvo pravde i uprave Lejla Brčić.

Stranka Narod i pravda predložila je Zinetu Bogunić za ministricu obrazovanja, nauke i mladih, za ministra privrede Harisa Bašića te Admira Katicu za ministra unutrašnjih poslova, dok su za ministra finansija predložili Amela Kovačevića. 

Socijaldemokratska partija BiH dobila je tri resora te je za ministra saobraćaja predložila Adnana Štetu, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi voditi Damir Filipović, a Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Savez za bolju budućnost BiH predložio je za novog ministra za boračka pitanja Ismira Jusku, a Mirvad Kurić će ostati na funkciji ministra kulture i sporta, dok bi Amela Sofić iz Demokratske fronte trebala voditi Ministarstvo zdravstva.

Poslanici će na današnjoj sjednici razmatrati i Prijedlog odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju, a predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković ranije je izrazio nadu da će već u januaru biti usvojen budžet za 2019. godinu.

Odluka o privremenom finansiranju bit će realizirana sredstvima u iznosu ne većem od jedne četvrtine ukupnih prihoda utrošenih budžetom u prva tri mjeseca 2018. godine.

Propisano je da se budžet mora donijeti do 31. marta, a ukoliko se to ne dogodi, neće biti realizirani rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok se budžet ne usvoji.