I Njemačka dozvoljava starijima od 65 da se cijepe AstraZenecom?

Vakc
Zdravstveni savjetnici njemačke vlade sugerirali su da bi da zemlja mogla uskoro dozvoliti i starijima od 65 godina da se cijepe AstraZenecinim cjepivom. Radi se o važnom signalu koji dolazi u trenutku kad niz zemalja Europske unije u skladištima ima velik broj doza cjepiva AstraZenece.

 

Thomas Mertens, predsjednik njemačkog povjerenstva za cijepljenje, rekao je za televiziju ZDF da će vrlo brzo izdati modificiranu preporuku. Pritom se referirao upravo na raniju odluku njemačkih vladinih tijela da se samo mlađi od 65 godina cijepe AstraZenecom.

Njegovi komentari stižu u trenucima kad se neiskorištene doze AstraZenecinog cjepiva nagomilavaju u skladištima širom Europe, a sumnje u učinkovitost tog cjepiva šire se u nizu europskih zemalja, među kojima su Francuska i Njemačka.

Hrvatska je, podsjetimo, najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece – 2.7 milijuna doza.

Tisuće Nijemaca izbjeglo cijepljenje AstraZenecom

Do subote Njemačka je iskoristila tek 363.645 doza AstraZenecinog cjepiva, a u isto vrijeme raspolažu s čak 1.45 milijuna doza.

Regionalni zdravstveni dužnosnici upozoravaju da tisuće Nijemaca nisu došlo na dogovoreni termin cijepljenja kad su saznali da ih planiraju cijepiti AstraZenecom.

Stanje nije puno bolje ni u Francuskoj. Tamo je iskorišteno tek 21% doza AstraZenece od 1.1 milijuna doza koje su na raspolaganju. Među onima koji zaziru od tog cjepiva ima i zdravstvenih djelatnika, piše Financial Times.

“Nikad nismo kritizirali samo cjepivo”

Njemački dužnosnici kažu da je glavni razlog za nepovjerenje prema AstraZeneci upravo preporuka da ga ne primaju stariji od 65 godina. Takva odluka je donesena, prema riječima onih koji su ju donijeli u Njemačkoj, zbog nedostatka pouzdanih podataka o učinkovitosti AstraZenecinog cjepiva u toj dobnoj skupini.

“Nismo nikad kritizirali samo cjepivo… rekli smo tek da podaci za starije od 65 godina nisu adekvatni”, rekao je Mertens, dodajući kako se mišljenje povjerenstva za cijepljenje o AstraZeneci popravilo “u svjetlu novih podataka koji su došli u međuvremenu”, piše Index.