I one su ginule za svoju zemlju (FOTO)

ARBiH
Historija će ih pamtiti, bilo da se radi o partizankama iz 40-tih ili hrabrim pripadnicama ARBiH iz 90-tih godina prošloga stoljeća.

Tokom Drugog svjetskog rata živote je izgubilo više od 50 miliona ljudi. Kako je to danas naglašeno iz Mreže za izgradnju mira, koalicije koja okuplja 208 članica, organizacija i škola iz cijele BiH u povodu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, više od 50 miliona žrtava trebalo je da bude opomena svijetu, da se zlo kakvo je čovječanstvo vidjelo četrdesetih godina 20. stoljeća nikada i nikome ne ponovi.
Nažalost, ponovilo se na pragu 21. stoljeća, u srcu Evrope.

U Bosni i Hercegovini koju su odbranili njeni hrabri sinovi i kćeri.
Zato se jučer obilježio i Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine i zato je više nego dovoljno razloga da se prisjetimo i bosanskih heroina.
Ostavile su dubok trag u svom vremenu i historija će ih pamtiti, bilo da se radi o partizankama iz četrdesetih ili hrabrim pripadnicama časne Armije RBiH iz devedesetih godina prošloga stoljeća.
Borile su se protiv okupatora i fašista. I ginule za svoju zemlju.

Tokom Narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije od jula 1941. do maja 1945. godine u redovima Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda borilo se više 100.000 žena, od kojih je oko 25.000 poginulo.

 

Image
ARBiH