I ove godine na „Cazinskom sajmu“ se nagrađuje najbolja masnica/masanca/maslenica

Treću godinu za redom u okviru programa „Cazinskog sajma“ biće organizirano takmičenje za najbolje spremljen krajiški specijalitet- masnicu odnosno masancu tj. maslenicu. Riječ je o svima itekako poznatom jelu čiji najispravniji naziv jeste maslenica, ali se kod nas isključivo zove ili masnica ili masanca. Krajiški dijalekt ponekad podrazumijeva prave jezičke vratolomije, ali i jezikoslovci su nam potvrdili, ispravan je svaki od izraza koji se koriste za naziv ovog jela.

I tako će još jednom biti organizovano takmičenje za najbolje spremljenu masnicu u petak, 20.septembra ove godine odnosno prvog dana „Cazinskog sajma“. Ukoliko ste vješta kuharica čija masnica je pohvaljena, onda svakako budite dio ove priče. Prva nagrada je i ove godine velika sofra i oklagija od punog drveta, ručno rađeno i iz domaće proizvodnje. Druga nagrada je kuhinjski mikser i oklagija, a treća set kuhinjskog posuđa i oklagija. Ove godine su bogatije nagrade za sve učesnice takmičenja pa se tako ni ovog puta ni jedna tepsija neće vratiti prazna već uz nju ide vrijedan paket pun namirnica koje su svakoj kuhinji dobro došle, a to su, brašno, tjestenina, pudinzi, čokolade, kafa, šećer, prašak za pecivo i još puno toga.

Da bi ste učestvovali u ovom malom i simpatičnom takmičenju, čiji cilj je promocija i očuvanje autentičnih krajiških jela, dovoljno je da u petak do 16 sati donesete svoju tepsiju s masnicom na Trg Zlatnih ljiljana gdje se i održava „Cazinski sajam“. Svaka tepsija će prilikom preuzimanja biti označena vašim podacima, a do 17 sati biće proglašene najuspješnije domaćice  i uručene nagrade.

U nastavku programa ovog dana biće još niz sličnih i vrlo zanimljivih sadržaja, puno domaćih jela po simboličnim cijenama, a uz sve to i nastup domaćih folklora. Stoga, nikako ne propustite ovaj petak i ovogodišnji „Cazinski sajam“.