I Schmidt se oglasio o sankcijama za Dodika, pa upozorio na ono što se "prikrada" u BiH: Ja imam ključeve, a Bonske ovlasti su u ladici

.
Visoki predstavnik u BiH kaže i kako je u razgovoru sa savjetnikom za sigurnost američkog predsjednika Jakeom Sullivanom stekao jako dobar utisak da se SAD ponovo brinu o BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt upozorio je na opasnost "prikradajuće disolucije BiH" i kazao kako je s velikom zahvalnošću propratio izjavu njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Bearbock o Miloradu Dodiku.

 

U intervjuu za Deutschlandfunk Schmidt se referirao na izjavu Bearbock o potrebi uvođenja sankcija Dodiku i svim onima koji krše Daytonski sporazum ili novac usmjeravaju u sopstveni džep.

 

Kaže i kako sankcije za Dodika nisu jedini instrument.

-Zamislivo je i da se kondicionira odnosno uslovi svaka uplata koja stiže u BiH ili u neku od njenih institucija, kaže Schmidt. koji je još jednom poručio "kako on u ladici ima Bonske ovlasti".

 

-Ja imam ključeve od ladice i ništa ne isključujem, izjavio je.

Schmidt kaže i kako misli da Amerikanci razrađuju strategiju sa EU i Britancima.

 

-Oni su generala Peacha, dosadašnjeg predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, imenovali za svog specijalnog opunomoćenika i on bi ovih dana trebao stići u BiH, izjavio je.

 

Na pitanje da li Putin vodi geopolitičke igre na Balkanu i kako on vidi posjetu Dodika Kremlju, šef OHR-a u BiH odgovara da je razgovor Putina i Dodika bio veoma kratak, ali da Rusija podržava RS.

 

Schmidt ukazuje i kako Dodik vuče poteze i u svjetlu predstojećih izbora, kao i da Rusija svima prodaje energente. Smatra i da je sretna okolnost što Srbija i drugi susjedi nemaju interes u pogledu eskalacije krize.

 

Na kraju intervjua za njemački radio Deutschlandfunk Schmidt navodi kako je u razgovoru sa savjetnikom za sigurnost američkog predsjednika Jakeom Sullivanom stekao jako dobar utisak i da smatra da se SAD ponovo brinu o BiH.