I to smo dočekali: Alpina seli proizvodnju u BiH, zatvara dio proizvodnje u Sloveniji

r

Češki vlasnici proizvođača sportske i modne obuće Alpina iz Žirova, firma K&H iz grupe Franco, donijeli su odluku o preseljenju dijela proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu (BiH), dok će usluge razvoja, prodaje i podrške ostati u Sloveniji.

Alpina se suočila s izazovima poput pada prodaje i rasta zaliha robe, posebno zbog loše zimske sezone i smanjene potražnje u zimskoj diviziji. Uprava je već ranije pokrenula plan stabilizacije firme.

U julu će biti zatvorena i proizvodnja u Sarajevu, a proizvodne aktivnosti premještene u drugu tvornicu u BiH. Razlozi za ove promjene su loši poslovni rezultati, visoke zalihe i smanjene potrebe za proizvodnim kapacitetima.

Planirajući veću učinkovitost i konkurentnije cijene, Češki vlasnici najavljuju da će dio proizvodnje ostati u Žirama, dok će razvojni odjel, prodaja i službe podrške ostati u Sloveniji.

Ove godine slijedi reorganizacija svih odjela, uz procjenu smanjenja zaposlenih do kraja godine za 60 osoba. Planovi su već prezentirani zaposlenicima početkom maja.