I Tuđman bi bio ponosan na njega: Čović je Palmeru provukao kroz uši UZP plan, ne odriče se Herceg-Bosne

a

Kada me nedavno veliki prijatelj naše domovine Matthew Palmer izvjestio o nekim mogućim rješenjima, rekao sam mu da ako hoćemo racionalnost s dva područja, onda nam ne treba 11 vlada, parlamenata, pravosudnih institucija. To mogu biti dvije. No, o tome je rano razgovarati – kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u intervjuu za Večernji list.

Nikada Čović ne daje izjave onako usput, niti govori o stvarima za koje već nema obećanja i podršku određenih političkih centara moći izvan Bosne i Hercegovine.

Sve što kaže uvijek ima cilj koji nije nimalo bezazlen po državu Bosnu i Hercegovinu. A na ovome je radio strpljivo već godinama.

Govoreći o gorućem političkom pitanju u našoj zemlji, izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, on to sudeći prema onome što izjavljuje posljednjih dana vidi već kao svršen čin. Samo se čeka tajming i zeleno svjetlo da se krene u konačnu operacionalizaciju.

Naredni svoj korak najavio je upravo kroz ono što je rekao Palmeru.

Ukidanje kantonalnih i entitetske Federalne vlade i formiranje dvije, koje bi bilo etno-nacionalne - bošnjačka i hrvatska.

Nije to nikakva novina kada je riječ o Čoviću i njegovim planovima. Lukavi i pronicljivi "nositelj europskih vrijednosti i gospodin legitimni", oživljavanjem Hrvatskog narodnog sabora 2011. godine, kojeg je svojevremeno prije dvije decenije formirao bjegunac Ante Jelavić, počeo je krčiti put ka ostvarenju svoga cilja.

HNS ima svoje Glavno vijeće na čijem je čelu Božo Ljubić, a to vijeće je ništa drugo do vlada trećeg entiteta.

Uspostavljeni su odjeli, a svaki od tih odjela je preteča ministarstva buduće Čovićeve vlade. To su odjel za ustavno-pravna pitanja, odjel za finansijska pitanja, odjel gospodarstva, odjel za prostorno planiranje, građenje, infrastrukturu i komunikacije, odjel za međunarodne odnose, odjel za znanost i obrazovanje, odjel za kulturu, medije, sport i informiranje, odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat, odjel za analitiku i nacionalnu sigurnost, odjel za iseljeništvo, odjel za Drugi svjetski rat i poraće i odjel za socijalna pitanja i koordinaciju civilnog nevladinog sektora. Nedostaje još samo da se ugradi u Ustav i stavi na budžetsko finansiranje.

HNS je u martu 2001. godine donio odluku o uspostavi međukantonalnog / međuopćinskog vijeća kao oblike privremene hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini i Platformu za demokratsku i samoodrživu Bosnu i Hercegovinu.

U ovoj platformi navedeno je tada kako je potrebno preoblikovanje unutrašnje organizacije BiH u federalnu republiku BiH koja se sastoji od više federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima te istovjetnim načinima zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.