I Velika Kladuša se uključila u Program sekundarne prevencije u osnovnim školama

asd
U okviru provedbe „Programa sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama USK“ u četvrtak, 17. juna u Velikoj Kladuši je upriličeno svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji između direktora velikokladuških osnovnih škola, direktora Centra za socijalni rad Velika Kladuša i Doma zdravlja Velika Kladuša, odnosno Centra za mentalno zdravlje Velika Kladuša.

Sporazum o saradnji potpisan je s ciljem uspostavljanje općinskog referalnog mehanizma u svrhu pružanja multisektorske podrške djeci u srednjem i visokom riziku od društveno neprihvatljivih ponašanja kao i zaštitu djece od nasilja, zlostavljanja i zenamarivanja.

„Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama USK“ od augusta 2020. godine realizuje humanitarna organizacija „Genesis project“, a na poziv Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. 

Vodeći partner u provođenju „Programa sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona“ je Kancelarija UNICEF-a, a isti se realizuje pod pokroviteljstvom Vlade Švedske. Tekst Sporazuma je odobren od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona kao i od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike.