Identificirane 32 žrtve genocida u Srebrenici koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi

Tužna kolona sa žrtvama genocida u Srebrenici i ove godine će krenuti 9. jula iz Visokog.

Tužna kolona sa žrtvama genocida u Srebrenici i ove godine će krenuti 9. jula iz Visokog.

Ove godine će biti ukopan i najmanji broj identificiranih žrtava. Smiraj bi trebale naći 32 žrtve genocida u Srebrenici iako će konačni spisak biti poznat 1. jula, do kada će biti rađene identifikacije.

–Program ispraćaja iz Visokog je identičan prošlogodišnjem. Ispraćaj iz Visokog je planiran za 9. juli u 10 sati, a nakon toga će kamion s tabutima proći i zaustaviti se u Ilijašu, Vogošći, ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, te nastaviti put prema Potočarima. Do sada je identificirano 32 stradalih Srebreničana, što nije konačan broj jer će se identifikacija raditi sve do 1. jula – kazao nam je Kenan Karavdić, direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko.

Ove godine u Potočarima će biti ukopan najmanji broj žrtava genocida.

–Nažalost ove godine ćemo ukopati najmanji broj žrtava. Nema novih grobnica, usporen je i proces identifikacije, a imamo i 60-ak identificiranih, ali nekompletnih tijela gdje se porodice i dalje nadaju da će pronaći još ostatak. Bez obzira što su tijela nekompletna, imamo uputu Rijaseta Islamske zajednice, ali i prema svim zakonima, da tijelo ne mora biti komletno da bi se ukopalo, pa čak nema definiran ni procenat koliko je ostataka pronađeno. Bilo je slučajeva gdje su majke ukopavale po jednu koščicu svojih najmilijih, ali su na taj način dobili mjesto, nišan, ali i neku vrstu smiraja i mjesta gdje mogu doći i proučiti fatihu – naglasio je Karavdić.

 

Na kraju je dodao kako država i institucije nisu napustile proces identifikacije jer ako se pronađu i ostaci tijela koja su već ukopana radi se reekshumacija i reasocijacija tih tijela.

Inače, prema do sada utvrđenom spisku od 32 žrtve genocida u Srebrenici, koje će ove godine biti ukopane u Potočarima, najstariji je Šahin (Šaban) Halilović rođen 1924. godine, dok je najmlađa žrtva Vesid (Hasan) Ibrić rođen 1979.godine.

Do sada su u Potočarima ukopane 6.574 žrtve srebreničkog genocida iz jula 1995 godine.