Igor Stojanović: Treba uvesti lockdown od tri sedmice u cijeloj FBiH

asd
Prema broju preminulih, stanje je jednako onom u vrijeme nagore opsade Sarajeva, kazao je Stojanović

Zastupnik SDP-a Igor Stojavnović u okviru svoje diskusije je iznio niz prijedloga koje je, prema njegovom mišljenju, potrebno hitno usvojiti.

Prije svega, on ne smatra da lockdown, koji je bio uveden u Sarajevu u toku vikenda, nije donio ništa. Ipak, da bi jedna takva mjera polučila stvarni efekat, odnosno da bi došlo do značajnijeg smanjenja broja oboljelih, ona bi trebala biti donesena na entitetskom nivou.

- Predlažem da od Vlade FBiH tražimo da se donese odluka o uvođenju lockdowna u cijeloj FBiH i to u trajanju od najamnje tri sedmice. Ne mogu se složiti s onim da moramo spašavati privredu. Potrebno je da prvo spašavamo živote, pa tek onda privredu, kazao je Stojanović.

Ipak, smatra da ni privreda ne smije biti prepuštena sama sebi, nego da Skupština KS i Parlament FBiH, na prijedloge vlada, trebaju donijeti nove koronazakone, kojima bi se definisala izdvajanja za privredne subjekte i njihovo obeštećenje zbog gubitaka koje bi trpili zbog "zaključavanja".

Također je pedložio i da se Vlada KS angažuje u nabavci lijekova, koji se koriste u liječenju koronavirusa, jer tvrdi kako u Sarajevu vlada nestašica ovih lijekova u apotekama.

Također, predložio je i da se uvedu strožije kontrole u prodavnice, jer vlasnici prodavnica, prema njegovim riječima, podižu cijene i do 40 posto, bez ikakve kontrole. Kazao je kako se ne smije dozvoliti nezakonito određivanje cijena u legalnim prodavnicama, kao što se dešavalo na pijacama u toku rata.

- Nama su doktori sa KCUS-a danas predstavili egzaktne podatke o stanju sa koronavirusom i oni su sadašnje stanje uporedili sa ratnim, a po brojevima preminulih, situacija je ista kao u doba najgore opsade Sarajeva, istakao je Stojanović.