Ikona stila: 50 godina od smrti Koko Šanel

nouč
Njen parfem i dalje jedan od najprodavanijih na svijetu

Prije tačno  pola stoljeća svijet je ostao bez jedne od najuspješnijih dizajnerica modne scene, Koko Šanel (Coco Chanel) koja je ženama ne samo dala slobodu kroja, već i ostavila naslijeđe, inspiraciju koju obožavamo i danas. 

Koko Šanel umrla je u 88. godini u pariškom hotelu Ritz, u kojemu je živjela, 10. januara 1971. godine. Bila je nedjelja, 9 ujutro, no ona je radila na novoj kolekciji, koja je predstavljena nakon njezine smrti. Čitav život posvetila je modnoj karijeri, držala se jednostavnih stilskih pravila, u ono vrijeme vrlo modernih, gotovo revolucionarnih.

Smatrala je da žena ima pravo na vlastiti način života, kao i udobno odijevanje. Odrasla u vrijeme korzeta, dio djetinjstva provela je u sirotištu, gdje su je časne sestre naučile šivati. Već je u mladim danima shvatila da je odijevanje stav i način života te da se odjeća mora prilagoditi kretanju. No, u to doba, početkom prošloga stoljeća, žensko je odijevanje služilo imidžu ukrasa, sputavajući svakodnevicu na razne načine – teški slojevi haljina i podstava, korzeti i razni krojački elementi damama nisu olakšavale kretanje.