Ima 105 godina i oporavila se od infekcije COVID-19

Starica
Huriye Baskapan je 105-godišnjakinja koja je prebolovala infekciju COVID-19, a njen optimizam i borba tokom hospitalizacije su bili podstrek za mnoge pacijente.

 

Iako je napustila centar Istanbula, odnosno odselila iz distrikta Fatih u ljetnikovac u distriktu Sile, nana Baskapan i njena kćerka i unučad su osjetili simptome iscrpljenosti, gubitka apetita i povišene tjelesne temperature, a testiranje je pokazalo da su pozitivni na koronavirus.

 

Zbog problema sa bubrezima i jetrom, ali i zbog činjenice da se radi o ženi u 106. godini, Baskapan je hospitalizirana.

 

Hrabra Baskapan je vedrim duhom i optimizmom plijenila pažnju u bolnici i za svega pet dana se oporavila i otpuštena je iz bolnice.

 

I ostali članovi njene porodice su se oporavili, a ona je u razgovoru s novinarom AA kazala da se odlično osjeća nakon liječenja, bez obzira na povremene bolove u nogama koji su prisutni već godinama.

 

“Držim se. Neka me Allah sačuva goreg iskušenja. Nisam bila dugo bolesna, brzo je prošlo i nisam ni shvatila šta je. Samo su mi rekli da sam zaražena“, kazala je Baskapan.

 

Ona je biranim riječima hvale govorila o ljekarima i medicinskom osoblju koje radi u Državnoj bolnici Sile u kojoj se liječila.

 

Ljekar Emre Ozge za AA je kazao da su u prava dva dana hospitalizacije primijenili agresivniju terapiju, a da su potom pratili reakciju pacijentice.

 

“COVID-19 je najsmrtonosniji kod starijih pacijenata i onih sa dodatnim zdravstvenim problemima, a sve to je slučaj sa Baskapan. Brzo se i relativno lako oporavila, bez obzira na njene godine“, kazao je Ozge i dodao da je važno da je pacijentica poštovala preporuke i savjete ljekara tokom liječenja.

 

Ljekar Ozge je također kazao da u oporavku starijih pacijenata važnu ulogu imaju genetske predispozicije i opće zdravstveno stanje koje se odnosi na zdrav način života tokom mladosti.

Izvor: