Ima i ovoga u našoj politici: Zastupnici se odrekli dijela plate i stipendiraju učenike

.

 

Mnoge političke stranke obećavaju pred izbore i najavljuju da će glasati za smanjenje visokih plata ili se odreći tih primanja kad budu izabrani. Nažalost, uglavnom su to samo obećanja, ostaju lažna. Jedna od stranaka koje su pred prošle izbore najavljivali da će, ako dobiju šansu odreći se dijela primanja u korist onih kojima je najpotrebnije.

Nezavisni blok je još u augustu 2018. godine odlučio da će se svi kandidati ove stranke, ukoliko budu izabrani u zakonodavne organe vlasti u Bosni i Hercegovini na Opštim izborima 2018. godine, odreći 20% svoje mjesečne neto plaće u korist Fonda solidarnosti Nezavisnog bloka.

Nakon Opštih izbora, predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić potvrdio je pomenutu odluku, te najavio njenu realizaciju u naredom periodu.

“Mi nećemo čekati da se okupi većina koja će moći promijeniti zakon, da se građani opet varaju, nego ćemo svojim primjerom pokazati da se to može uraditi bez demagogije – svi naši kandidati su potpisali izjave da se odriču 20 posto njihove plaće u korist Fonda solidarnosti i Nezavisni blok želi djelima pokazati da su promjene i pristup u politici mogući. To ćemo implementirati odmah nakon preuzimanja mandata u skupštinama.”- izjavio je Šepić u novembru 2018. godine.

Kako je pisao Istinomjer, Nezavisni blok raspisao je Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima u školskoj 2018/2019 godini, a iz sredstava Fonda solidarnosti NB-a, u koji će izabrani dužnosnici Nezavisnog bloka uplaćivati 20 posto od svoje plate. Izabrani zastupnici Nezavisnog bloka su potpisali administrativne zabrane i odrekli se dijela svojih primanja kako bi omogućili stipendiranje učenika i studenata.

"Uspostava Fonda solidarnosti je jedno od obećanja datih tokom predizborne kampanje i Nezavisni blok će ostati dosljedan svoje osnovne političke ideje, i s obzirom na to da smo svjesni velikih plata izabranih zvaničnika, stipendiranjem nadarenih učenika i studenata samostalno možemo donijeti jedan drugačiji pristup od kojeg će naši građani imati koristi", saopćili su iz Nezavisnog bloka, koji na ovim izborima nastupaju u okviru Koalicije Država- Mirsad Hadžikadić.

Stipendije iz Fonda solidarnosti ove stranke dobili su brojni studenti, ali i drugi, potrebni i posebno, uspješni mladi ljudi, među kojima je bila i Azra Dedić iz Bihaća, koja nas je sve učinila ponosnim kad je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u džudu. Nakon određenog vremena, Azra je za medije izjavila da su političari mnogi obećavali, ali, jedino da joj se redovno javljaju iz Nezavisnog bloka koji joj svaki mjesec uplate stipendiju.

Nezavisni blok je na izborima 2018. godine, na svim nivoima osvojio ukupno 12 mandata, među kojima i jedan mandat u Skupštini USK, i ti izabrani zastupnici su imali obavezu da odvajaju od svojih mjesečnih primanja po 20 posto kako bi Azra i mnogi drugi mladi ljudi širom BiH mogli dobiti podršku i stipendije.

Kako je naš portal saznao, zastupnik koji je izabran sa liste Nezavisnog bloka iz USK, Nisvet Jusić, iako je potpisao administrativnu zabranu, prije izbora, nakon što je dobio mandat, odbio je ispoštovati ovaj princip i podržati stipendiranje studenata. Dakle, iznevjerio je svoje kolege i stranku i dato obećanje.

Za razliku od svojih kolega iz drugih dijelova BiH koji su i mandatu 2018-2022. odvojili preko 20 hiljada KM, Nisvet Jusić nikada nije u Fond solidarnosti uplatio niti jednu KM.

Predsjedništvo Nezavisnog bloka je isključilo Jusića iz članstva. Ali, danas se on nalazi ponovo na listi za Skupštinu USK, ovaj put je nosilac liste ispred Stranke za BiH, a iz ovoga primjera je jasno koliko se takvom političaru i čovjeku može vjerovati i zašto mu ne dati povjerenje. Zaista je sebično i sramotno da se političar iz Krajine ponese na ovakav način prema datom obećanju.

Ali, uprkos i tome saznanju da postoje pojedinci koji su izvarali svoje kolege i stranku koja im je dala šansu da bude nosilac liste i bude izabran u Skupštinu USK, gesta i dosljednost Nezavisnog bloka trebaju biti primjer i drugim političkim strankama da slijede ovaj put i pokažu da se može vjerovati političarima kad nešto obećaju prije izbora da će to uraditi i nakon što im građani daju povjerenje.