Ima Krajina i većih problema za bavljenje u predizbornoj kampanji: Migrantska situacija u Bihaću je mnogo stabilnija nego ranije

.
Iako ni 2022. godina ne prolazi bez incidenata koji se vežu za migrante, teško da će krajiški političari, iako se trude, na takvim pričama ubrati glasove

Kandidat Stranke za BiH i gradski vijećnik Bihaća Adnan Lipovača pozvao je gradonačelnika Šuhreta Fazlića da zbog sigurnosne situacije zatvori migrantski kamp Borići u gradskoj zoni.

Gradonačelnik je za kamp Borići saglasnost bio dao bez prethodne odluke Gradskog vijeća, kazao je Lipovača, dodajući da građani Bihaća neće biti taoci krize institucija.

On je ovim ponovo otvorio migrantsko pitanje kao predizborno, koje je kao takvo bilo aktualno i tokom dva ranija izborna ciklusa, međutim, trenutna migrantska situacija u Bihaću je mnogo stabilnija nego ranije.

Kandidat Naše stranke Amel Dervišević kolegu je pitao zašto sada, odnosno zbog kakve sigurnosne situacije da se zatvara kamp Borići, na što mu je Adnan Lipovača odgovorio navodeći primjer pucnjave u centru Bihaća u aprilu, kada je u aleji kod Borića grupa migranata koristeći vatreno oružje ubila jednog i ranila drugog migranta.

Takvih stvari imamo i u našoj populaciji mnogo više, pa ne zatvaramo gradove. Ne branim Šuhreta Fazlića, ali postoje i mnogo bolje teme za bavljenje u predizbornoj kampanji, primijetio je Dervišević.

Kao primjer je naveo nedavni slučaj iz Cazina, gdje je žena koristila vatreno oružje protiv “domaćih” provalnika koji su joj ušli u kuću, nakon čega je jedan i podlegao u bolnici.

No, gradonačelnika Šuhreta Fazlića i nema potrebe braniti, s obzirom na to da je prije dvije godine u jeku migrantske krize, uz strahovit kriticizam, bez problema obnovio mandat.

Migrantsko pitanje kao predizborna tema jeste važno građanima Bihaća, međutim, do sada se pokazalo da i nije presudno kada birači formiraju odluku koga podržati na izborima.

Stoga je očekivati da će tokom predstojećih izbora, a zbog jenjavanja migrantske krize, njena važnost biti još manja.