Mektić: Ima li kraja ovom lopovluku i prevarama? Ko 'ferma' građane?

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je na konferenciji za medije govorio o angažmanu helikoptera OS BiH prilikom gašenja požara na Romaniji.

Mektić je kazao da neki mediji navode da je požar izbio 23. oktobra, a da je helikopter angažovan 27, prenosi N1.

"To se stvarno dogodilo, a da je onda tek 27. oktobra, nakon četiri dana, Republička uprava RS dostavila zahtjev za angažovanje helikoptera OS BiH. Navodno se spinuje priče da Mektić nije htio da odobri zahtjev da bi se taj požar gasio. Čak je jučer direktor dao izjavu u kojoj je rekao: Hvala Draganu Mektiću šo nije dozvolio angažovanje OS BiH, što je notorna neistina", kazao je i dodao:

"Dakle, da to sve potkrijepim dokazom evo zahtjeva Republičke uprave CZ koja je 27. 10 u 12:50 sačinila ovaj zahtjev prema ministarstvu bezbjednosti. To je zahtjev koji je stigao u Operativno komunikacijski centar. U 13:46 smo dobili mail u kojem se traži naša saglasnost. U 14:06 smo mi odgovorili na ovaj mail".

"Samo 20 minuta kasnije odgovaramo da smo saglasni i proslijeđujem im zahtjev koji sm odobili mi od Republičke uprave CZ i u tome navodimo da smo saglasni, a da ćemo potpisan zahtjev dostaviti u ponedjeljak kada budem na poslu", poručio je ministar sigurnosti BiH.

Mektić se zapitao "kakav bi čovjek bio da ne odobri spas nečijeg života".

"Ne možete imati povrijeđeno dijete kojem treba hitna evakucija i sada trebate čekati da ministar potpiše nešto pa da neko umre. Kakav bi ja bio čovjek da ne odobrim da se gase objekti i imovina, da se spasi nečiji život a da je to ne odobrim? To je notorna laž", kazao je. 

"Ima li kraja ovom lopovluku? Ima li kraja ovim prevarama? Ima li kraja ovim glupostima? Ko ferma građane?", kazao je ministar sigurnosti BiH.