Ima li masona u Vladi Hrvatske?

mason
Najkasnije do sredine travnja trebalo bi se znati ime novog glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, odnosno Nasljednika Dražena Jelenića koji je na ovu dužnost podnio ostavku nakon što se doznalo da je član masonske organizacije. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (HDZ) u razgovoru za državne medije pozvao je pripadnike tajnih društava koji rade u državnom represivnom aparatu da sami odstupe sa svojih dužnosti i daju ostavke.

Masoni u Vladi

​Sada već bivši glavni državni odvjetnik Jelenić došao je u fokus hrvatske javnosti nakon što se otkrilo da je od njega kao člana slobodnih zidara liječnik i vođa masonske lože Veliki Orijent Hrvatska Nikica Gabrić tražio da ga zaštiti od reketarenja novinara zagrebačkog portala “dnevno.hr”. Dvojica urednika i vlasnica spomenutog portala ucjenjivali su Gabrića tražeći od njega 200.000 kuna kako u tjedniku 7Dnevno iz iste medijske grupacije ne bi objavili fotke ceremonije masonske lože kojoj je on na čelu. Tzv. afera masoni već danima je u središtu pažnje domaćih medija. No, zasad izostaje službena reakcija krovne cehovske novinarske asocijacije.

Hrvatska Vlada je u četvrtak u Sabor poslala prijedlog razrješenja glavnog državnog odvjetnika Jelenića a osnov razrješenja je ostavka na ovu dužnost koju je Jelenić sam podnio u srijedu navečer. Na funkciji glavnog državnog odvjetnika do izbora novog i na čelu Državnog odvjetništva RH (DORH) bit će dosadašnja prva Jelenićeva zamjenica Zlata Hrvoj-Šipek. Očekuje se da će Sabor odluku o razrješenju Jelenića donijeti idući petak nakon čega u roku od 30 dana Državno odvjetničko vijeće mora objaviti javni poziv kandidatima za ovu funkciju. U ovoj fazi sve se odvija bez spekulacija o eventualnom imenu budućeg šefa DORH-a. Premijer Andrej Plenković (HDZ) komentirao je da bi takvo nagađanje u ovom momentu bilo “pretenciozno”. Državni mediji pak prognoziraju da će izbor novog čelnog čovjeka DORH-a potrajati. Glavnog državnog odvjetnika imenuje Sabor. Ministar pravosuđa Bošnjaković, pozivajući članove tajnih društava koji rade u državnom represivnom aparatu da sami daju ostavke, kazao je da bi trebali odstupiti “zato što članstvo u takvim društvima ostavlja veliki prostor koji je vrlo rizičan, da ne dođe sutra u nekakve odnose i veze za koje nitko ne zna kakve su prirode, da ne mora sutra vraćati nekakve usluge ili tako nešto”.

Na novinarsko pitanje što ako ga sluša i gleda netko u represivnom aparatu a član je nekog tajnog društva, što je njemu sada činiti, Bošnjaković je odgovorio da bi “takvi trebali sad odstupiti sa svojih dužnosti”. Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) u istom razgovoru za državne medije ustvrdio je pak da “masona ima i u aktualnoj Vladi RH“.
image
Neovisnost rada glavnog državnog odvjetnika dovedena je u pitanje, kazao je premijer Plenković / EPA

“Siguran sam da još ima dužnosnika i u Vladi Andreja Plenkovića koje je on postavio a koji su članovi tih masonskih loža, ali i drugih organizacija”, rekao je Zekanović. “Definitivno ih ima“, potcrtao je a upitan o eventualnim pripadnicima masonske organizacije među članstvom Hrvatskih suverenista odgovara da ih „nema“. Nadovezala se SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac podsjećajući da je bivša predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović bila članica Trilaterale. “Ako sad krenemo u tom pravcu detektirati tko je mason a tko nije mason, tko je templar, tko nije templar, pripadnik nekog drugog udruženja... pa mi smo imali predsjednicu Republike Hrvatske koja je javno bila članica Trilateralne komisije“, kaže Glasovac. Inače, nakon što su se mediji raspisali o glavnom državnom odvjetniku koji je ujedno i član masonske organizacije, masoni su došli u žižu hrvatskog javnog prostora, što rade, što im je misija, kako se postaje mason, kad su došli u bivšu Jugu, tko su ovdašnji poznati masoni i slično raspreda se u tom štivu uz poneki demanti navoda. Jelenić je poslao priopćenje da podnosi ostavku iako je govorio da ostavku uopće ne planira dati. Ipak, zahtjev za razrješenjem s dužnosti Jelenić je poslao Vladi tek nakon što je resorni ministar poručio da očekuje njegovu ostavku jer je članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonskoj organizaciji neprihvatljivo ali i najave premijera da će Vlada, ako on sam ne podnese ostavku, predložiti Saboru da ga razriješi. S dužnosti je odstupio nepune dvije godine prije kraja mandata koji je započeo 24. 4. 2018. godine, a kako je naveo, odlazi “mirne i čiste savjesti”.

Jelenić je dva dana prije ostavke potvrdio navode jednog zagrebačkog tjednika da je u ožujku 2018. mjesec dana prije nego je imenovan na funkciju postao mason. Međutim, da u vrijeme izbora na svoju dojučerašnju dužnost nije zatajio svoje članstvo u masonima možda bi i odluka o njegovom izboru bila drugačija, stav je Vlade. Komentirajući ovaj tajming, premijer Plenković s Vladine sjednice poručio je da je time povjerenje narušeno. “Neovisnost rada glavnog državnog odvjetnika dovedena je, kao što ste vidjeli u javnosti, u pitanje”, kazao je premijer. Iz oporbenog Mosta ubacili su se pitanjem sa saborske govornice: je li Jeleniću ponuda da uđe u masonsku organizaciju došla kako bi lakše postao glavni državni odvjetnik, ili mu je članstvo ponuđeno s motivacijom eventualne destabilizacije institucije kojoj će biti na čelu. I tako dalje. Ministar Bošnjaković ističe da je Jelenić prije imenovanja trebao reći da ulazi u ložu jer bi to dalo “novu dimenziju postupku”. “Mi to nismo znali, to je ozbiljan propust u procesu”, naglasio je. Jer koliko vidimo, datum njegovog imenovanja i primitka u udrugu se zapravo poklapaju, zaključio je. Na pitanje novinara, iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su da su svi državni dužnosnici dužni bez iznimke deklarirati svako takvo članstvo. U imovinskoj kartici postoji rubrika “Ostala članstva i funkcije” gdje dužnosnik mora upisati naziv i OIB (identifikacijski broj) organizacije, njezino sjedište, datum stupanja u članstvo i sl. u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama.

Jelenić je prije imenovanja trebao reći da ulazi u ložu, smatra Bošnjaković

Inače, imovinske kartice hrvatskih dužnosnika, kako se tvrdi, najpreciznije “češljaju” baš pripadnici sedme sile. Nedavna ostavka ministra zdravstva HDZ-ovog Milana Kujundžića također je potaknuta novinarskim bavljenjem kvadratima ministrovih kuća, stanova i vikendica, gdje su se brojke onih upisanih u kartici bitno razlikovali od onih u zbilji.


Odstupanje sa dužnosti

Kujundžić je govorio kako mu ostavka nije ni na kraj pameti, da je riječ od “normotehničkim greškama”, na presicu je dovodio odvjetnika kojeg po satu plaća kako je kazao 500 kuna... ali pritisak javnosti je bio toliki da je jednostavno morao odstupiti sa dužnosti. Mlađahna HDZ-ova, sada već bivša, načelnica Općine Lovreč kod Imotskog Anita Nosić isto je imala svoja kreativna objašnjenja o načinu na koji je po privilegiranim uvjetima kupila stan u Zagrebu gdje se i prijavila, ali budući da je uvjerena da je sve uradila po zakonu nije ni pomišljala napustiti općinsku šefovsku fotelju. Ipak, nakon serije novinskih napisa mora zaboraviti načelničku karijeru. Bivši ministar uprave, HDZ-ov Lovro Kuščević čak je novinarima držao lekcije kako se u Hrvatskoj može zaraditi prvi milijun: “Kreneš s prodajom veša na tržnici, pa bereš lavandu” i slično... Ovi su sve doslovno shvatili i krenuli u detaljno istraživanje Kuščevićeve imovine koje ga je potom koštalo funkcije i dovelo do službene istrage.