Imamović: Kada bi svo opljačkano blago vratili Bosni, trebao bi novi muzej

Historija
Profesor historije i arheologije Enver Imamović smatra da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih država u svijetu, posebno u Evropi, čije je kulturno-umjetničko blago najugroženije i do sada kroz historiju najviše opljačkano.

 

- Opljačkano je zato što se naša država nalazi na vjetrometini Balkana. Sve što je prohujalo kroz historiju - migracije, seobe, vojske, ratovi, sve je to ostavilo traga civilizacijski i na materijalnom blagu, a BiH je bila izuzetno bogata tim blagom - kazao je Imamović u razgovoru za Fenu.

On podvlači da rat osim što donosi ubijanje ljudi, znači i pljačkanje, tako da je kroz te ratove bh. kulturno-historijsko blago razasuto po svijetu.

Profesor Imamović je sa svojim timom godinama tragao i istraživao opljačkano kulturno blago BiH, a rezultate tog projekta, kojeg je finansirala Vlada Federacije BiH, evidentirao je u elaboratu koji je predat Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

- U tom elaboratu sam sve evidentirao, sa dokumentima, slikama, podacima kako je izneseno, opis i gdje se trenutno nalazi kulturno-umjetničko blago Bosne i Hercegovine opljačkano posljednjih 500 godina – rekao je Imamović.

Jedno od tih blaga je "Povelja Kulina bana" koja je ukradena početkom 1812. godine. Tadašnji ruski konzul u Dubrovniku je uz pomoć pravoslavnog sveštenika uspio da Povelju odnese u Rusiju, u Sankt Peterburg gdje se i danas nalazi.

Drugi dokumenti, umjetničke slike, povelje bosanskih banova, kraljeva, umjetnine, zlatno i srebreno posuđe sa bosanskog dvora popisani su u elaboratu gdje se nalazi - od Vatikana, Madrida, Malte, Engleske, Rusije, Turske, Bugarske.

Također je veliko bogatstvo opljačkano iz franjevačkih samostana, a zanimljivo i posebno vrijedno je blago Husein kapetana Gradaščevića. On je, kako navodi Imamović, nakon pobune protiv sultana iz Bosne prebjegao na austrijski teritorij i sve što je sa sobom ponio sve su mu oduzeli, opljačkali.

Imamović ima popis koliko je od Gradaščevića opljačkano zlatnih pištolja, sablji sa brilijantima i drugih predmeta i koji nikada nisu vraćeni.

- Toliko je našeg kulturno-istorijskog blaga opljačkano da kada bi se sve to vratilo Bosni - knjige, umjetnine, oružja, oruđa, nakit, bio bi potreban još jedan Zemaljski muzej da to smjestimo – naglasio je Imamović.

Pretpostavlja da je i ikona Svetog Nikole, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, završila u Banjoj Luci na sličan način, odnosno kao rezultat dobrovoljaca koji su pljačkali i u Ukrajini i ikonu 'poklonili' Banjoj Luci.