Imenovana Vlada Kantona Sarajevo

Izvršna vlast u Kantonu Sarajevo je formirana. Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog odluke o potvrđivanju nove kantonalne vlade, koju je predložilo pet stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo sa 24 glasova za, 10 protiv, potvrdili su novu kantonalnu vladu, koju će u naredne četiri godine činiti pet stranaka i to: Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Savez za bolju budućnost i Demokratska fronta.

Novi premijer Kantona Sarajevo je Edin Forto iz Naše stranke, koja je u novoj vladi dobila dva ministarstva: Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu, koje će voditi Srđan Mandić, te Ministarstvo pravde i uprave , na čijem čelu će biti Lejla Brčić.

Stranka Narod i pravda ima 4 ministra u novoj vladi. Zineta Bogunić nova je ministrica obrazovanja, nauke i mladih, ministar privrede je Haris Bašić, Admir Katica ministar unutrašnjih poslova, dok je za ministra finansija potvrđen Amel Kovačević.

SDP je dobio tri resora: ministar saobraćaja Adnan Šteta, Ministarstvo prostornog uređenja izaštite okoliša vodit će Damir Filipović, a Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice.

SBB u novoj vladi ima dva ministra i to za boračka pitanja Ismira Jusku, i Mirvada Kurića, koji ostaje na funkciji ministra kulture i sporta. Demokratska fronta dobila je jedno ministarstvo i to zdravstva, na čijem čelu će biti Amela Sofić.

Potvrđivanjem nove kantonalne vlade u Sarajevu je završeno formiranje izvršne vlasti, a ono što slijedi je usvajanje budžeta za 2019. godinu. Zastupnici su danas usvojili Prijedlog odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju, a prema riječima predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića budžet za narednu godinu trebao bi biti usvojen u januaru.

Do tada će biti na snazi odluka o privremenom finansiranju, koja će biti realizirana sredstvima u iznosu ne većem od jedne četvrtine ukupnih prihoda utrošenih budžetom u prva tri mjeseca ove godine. Ukoliko se budžet ne donese do 31. marta kako je propisano neće moći biti realizirani rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga.