Imunizacija doniranim vakcinama kreće čim ih Agencija odobri, dobit će ih zdravstveni radnici

.
Vakcine koje su danas stigle kao pomoć iz Srbije za Federaciju Bosne i Hercegovine će biti iskorištene u najkraćem roku čim ih državna Agencija za lijekove odobri.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je potvrdio za Klix.ba da će se u vakcinaciju krenuti odmah nakon što se steknu uslovi za to, odnosno nakon što Agencija za lijekove BiH odobri ovu AstraZeneca Covishield vakcinu, a dodaje da proces davanja 5.000 doza neće dugo potrajati.

 

Iz Agencije za lijekove BiH su nam potvrdili da su vakcine već kod njih i da će analiza, s obzirom na hitnost, biti završena u najviše dva do tri dana.

 

Prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici iz cijele FBiH koji rade u Covid ambulantama, odnosno u crvenim zonama, a ići će se po starom planu vakcinacije.

 

U Sarajevo je stiglo 10.000 doza koje su dovoljne za kompletnu imunizaciju 5.000 ljudi, a Zavod je odlučio da će odmah vakcinisati 5.000 osoba i sačuvati preostalih 5.000 doza kako bi iste te ljude revakcinisali.

 

Moglo bi se odmah sada dati svih 10.000 doza s obzirom na to da revakcinacija ide tek za 10 sedmica, a u tom periodu se očekuje da će i COVAX mehanizam isporučiti iste ove vakcine, no iz Zavoda kažu da ne žele rizikovati u slučaju da COVAX ponovo iznevjeri.

 

Na pitanje da li postoji neka zadrška kod imunizacije ovom vakcinom s obzirom na to da je napravljena u Indiji, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ističe da ne postoji nikakav problem u korištenju ovih vakcina, pogotovo ako se uzme u obzir da je koristi niz drugih svjetskih država.