Incident na komemoraciji stradalim Sarajlijama: “Sram vas bilo, je li nas nečega strah!?”

komemoracija
Nakon završetka govora predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Mirze Čelika, prisutnima se iz publike obratio vijećnik BPS-a Jasmin Šaljić, koji je kazao da se ne treba koristiti termin “stradali”

Povodom Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u ratu od 1992. do 1995. godine i 26. godišnjice stradanja 68 građana na pijaci Markale, danas je u Narodnom pozorištu održana komemorativna sjednica tokom koje je došlo do incidenta.

Nakon završetka govora predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Mirze Čelika, prisutnima se iz publike obratio vijećnik BPS-a Jasmin Šaljić, koji je kazao da se ne treba koristiti termin “stradali”.

– Moramo znati ko nas je pobio, ko je pobio ove ljude. Jesu li nas četnici gađali ili je bila saobraćajna nezgoda 5. februara? Gdje god da dođem niko, ni Mandić ni Brčić ni Grabovica, niko da kaže ko nas je pobio. Ko? Agresor nas je gađao granatama, nisu se građani sami granatirali. Sram vas bilo. Ovo je negiranje zločina i genocida, poručio je Šaljić.

Šaljić je potom izašao za govornicu, te s nje poručio kako su ljudi pobijeni, a ne da su “stradali”.

– Ovo su opasne fraze kada se govori stadao, a ne agresija. Ko je ispalio granatu, jesu li to Vojnici RS-a ili sami sebi. Je li nas nečega strah u našem gradu, da kažemo ko nas je ubio? Odjednom niko nije obilježio agresora. Nema logike, niti ima države, poručio je sa govornice Šaljić.

Svoje izlaganje je završio porukom da “žrtve ubijaju svaki put kada se izbjegava reći ko ih je ubio”.